Societat 11/03/2020

Catalunya entra en fase d'alerta i prohibeix les concentracions de més de 1.000 persones

El Govern anuncia noves restriccions per frenar la propagació del coronavirus que entraran en vigor aquest dijous

Ara
4 min
Compareixença de Torra, Buch i Vergés

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha elevat aquest dimecres a fase d'alerta l'amenaça de propagació del coronavirus a Catalunya. "Seguim en una fase de contenció del virus, però hem decidit passar a fase d'alerta per establir noves mesures preventives", ha reconegut Torra. Davant un previsible augment dels contagis, el Govern ha elaborat un paquet de mesures pràcticament igual al que han decretat la Comunitat de Madrid, el País Basc i la Rioja, els territoris més afectats per la Covid-19 a l'Estat. Torra ha anunciat que, a partir de dijous, se suspenen o ajornen totes les activitats d'oci, culturals i religioses que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. Qualsevol altra activitat que comporti una assistència inferior al miler de persones es podrà celebrar, però només si s'ocupa un terç de l'aforament autoritzat. L'objectiu és garantir una distància suficient entre els assistents. La prohibició implica tots els esdeveniments celebrats al país, en espais oberts o tancats, i tant si són oferts per organitzadors públics com per privats.

Tal l Govern també ha decretat que tots els esdeveniments esportius professionals i no professionals que se celebrin es facin a porta tancada per evitar la circulació incontrolada del virus. Queden al marge de la restricció els partits jugats per menors d'edat, que sí que podran estar acompanyats per adults. Amb tot, pel que fa als tornejos entre escoles, el Govern recorda que "no són imprescindibles" i que es poden postposar.

Aquestes ordres entren en vigor aquest dijous i s'estendran, com a mínim, quinze dies. El període de vigència de les restriccions, però, és prorrogable en funció de l'evolució de l'epidèmia, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que es contactarà amb els ajuntaments i els organitzadors dels esdeveniments previstos entre el 12 i el 26 de març i ha advertit que "es podrien aplicar sancions" en cas d'incompliment de les restriccions.

"És possible que en els pròxims dies calgui prendre mesures més dràstiques i contundents de les que s'han pres fins ara i amb més afectacions en la vida dels ciutadans", ha afirmat Torra. El president català ha comparegut acompanyat dels consellers d'Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, després d'una reunió amb el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per a emergències associades a malalties transmissibles emergents d'alt risc.

Escalada de contagis en quatre dies

El departament de Salut ha confirmat aquest dimecres 56 casos nous de coronavirus a Catalunya, el doble dels que es van notificar ahir dimarts (24). La xifra total de contagis s'eleva així fins als 181 positius. Encara que es manté lluny del miler d'infeccions registrades a la Comunitat de Madrid, la corba d'infectats a Catalunya comença a enfilar-se. El degoteig de contagis no s'ha aturat des del primer cas detectat a Barcelona el passat 25 de febrer, però no ha estat fins al diumenge 8 de març que el recompte s'ha disparat. En tan sols quatre dies, s'han conegut el 70% dels positius detectats fins al moment, és a dir 132 casos.

Salut també ha anunciat un quart decés, del qual encara no han trascendit detalls de l'edat ni de l'estat de salut. Fins ara, però, totes les víctimes mortals tenien edats avançades i patologies de base que s'haurien complicat amb la presència del virus a l'organisme.

Dels 181 malalts de la Covid-19, 20 tenen un pronòstic greu, mentre que tres persones han rebut l'alta, tots ells professionals de la salut. Un la va rebre dimarts, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i els altres dos han marxat a casa aquest dimecres, després de complir el període d'incubació i haver donat negatius en dues proves de detecció del virus. Així, la xifra de professionals sanitaris contagiats s'ha reduït a 22 afectats.

Des del Govern han matisat que la transmissió del coronavirus està controlada perquè s'ha identificat l'origen de la infecció en pràcticament tots els casos, tret "d'un parell" del qual no es té constància de contacte amb malalts. Aquest desconeixement no preocupa excessivament les autoritats sanitàries, que treballen per localitzar l'origen de la cadena de transmissió.

"Avançar-nos a escenaris més complexos"

La declaració de la fase d'alerta permet avançar-se a escenaris més complexos, segons ha defensat Torra. "Vivim una situació favorable respecte a territoris veïns i volem continuar així, i per això creiem que és moment de fer passos preventius endavant -ha afirmat Vergés-. Tot el que és prescindible ho hem de postposar per protegir les persones més vulnerables", ha puntualitzat la consellera.

Segons ha explicat Torra, el Govern prepara un pla específic de mesures per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus, en què treballen els departaments de Vicepresidència, Empresa, Territori, Treball i Agricultura i s'aprovarà una partida extraordinària per reforçar el sistema de salut. Aquesta quantitat extra permetria enfortir les estructures hospitalàries davant un allau de pacients que requerissin atenció, tot i que fonts governamentals admeten a l'ARA que encara no hi ha números concrets damunt la taula.

La por col·lectiva a mesures més dràstiques, que impliquin un confinament més elevat de població o una suposada paralització de serveis, ha començat a buidar les prestatgeries d'alguns supermercats. Amb tot, el conseller d'Interior ha argumentat que hi ha prou aliments per abastir la població. "Els darrers dies hem contactat amb majoristes de distribució d'aliments i serveis bàsics i volem enviar un missatge de calma perquè res fa pensar que no puguem trobar tots els productes necessaris", ha defensat Buch.

stats