Les discoteques tornaran a obrir l'11 de febrer sense certificat covid

L'aforament dels locals podrà ser del 100% i no hi haurà limitacions d'horaris

2 min
Una de les pistes de ball de la Sala Apolo de Barcelona durant aquesta nit de dijous a divendres.

BarcelonaLes discoteques podran tornar a obrir a Catalunya a partir del divendres 11 de febrer i ho faran amb menys restriccions que la tardor passada, l'últim període en què van funcionar. Ara ja no es demanarà el certificat covid per entrar als locals d'oci nocturn –un requisit que també ha deixat d'aplicar-se als bars, restaurants, gimnasos i residències–, els establiments es podran omplir i arribar al 100% de l'aforament –abans havia de ser com a màxim del 70%–, no tindran limitacions d'horaris i s'hi podrà ballar sense cap distància de seguretat. L'única mesura que es mantindrà, que està regulada per un decret estatal, és l'obligació de portar mascareta a l'interior, excepte per beure.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha argumentat que s'ha permès la reobertura de les discoteques perquè la sisena onada a Catalunya "ha arribat al pic i la corba ja s'ha doblegat". Així es recupera l'escenari que hi havia abans de Nadal i Cap d'Any, quan encara no havien tornat les restriccions dràstiques: el tancament de l'oci nocturn, el toc de queda i el màxim de 10 persones a les trobades. Plaja ha justificat que s'ha escollit l'11 de febrer com a data de retorn de les discoteques perquè s'espera que en els 10 dies de marge es mantingui el descens dels contagis de covid i caigui la pressió al sistema sanitari. Tanmateix, la portaveu ha demanat "no deixar de banda" els hàbits adquirits durant la pandèmia.

Aquesta és la quarta autorització que es dona per recuperar l'oci nocturn a Catalunya, després de dues obertures breus i fallides en els dos estius amb covid. La tercera va ser a finals de l'any passat, després que s'haguessin viscut diversos macrobotellons amb incidents, tot i que va durar poc més de dos mesos: entre l'octubre i el desembre. Les patronals de les discoteques, que han definit el seu gremi com el més castigat per les restriccions de la pandèmia, havien recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per intentar reobrir durant les festes de Nadal i capgirar la seva situació, però els jutges havien denegat la petició del sector. L'únic dubte ara és si l'oci nocturn torna per quedar-se o haurà de viure un nou tancament més endavant.

De fet, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha denunciat que la reobertura del sector "arriba tard", perquè les restriccions ja han portat molts empresaris "al límit de la seva subsistència". Per això la patronal de l'oci nocturn ha reclamat “seguretat jurídica” perquè aquests locals no tornin a tancar-se. El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha lamentat “pèrdues de milers de milions d'euros” i ha reclamat reobrir immediatament, sense esperar a la setmana que ve. "Valorem bé la reobertura del dia 11, però crec que no caldria esperar tant per fer-ho. No hi ha cap causa que justifiqui que no es pugui obrir abans", ha dit.

stats