Societat 09/07/2019

La discussió del cartipàs municipal enfronta Colau i l'oposició

Els grups, amb l'excepció de Valls, amenacen a tombar el repartiment de càrrecs i assessors

Maria Ortega
4 min
Ada Colau sosté la vara d'alcaldessa amb Manuel Valls de fons aplaudint

BarcelonaQuan ja han passat 24 dies des de la proclamació d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona i encara no s'han tancat els serrells del pacte de govern amb el PSC, els grups de l'oposició han començat a marcar perfil propi. En primer lloc, denunciant la manca de resposta de l'equip de l'alcaldessa davant dels problemes de seguretat de la ciutat i, en segon lloc, fent front comú contra la proposta de cartipàs municipal que planteja el govern. ERC, que ja ha deixat clar que actuarà com a govern a l'ombra, ha capitanejat una entesa per a una proposta alternativa de repartiment de càrrecs que ha sumat Junts per Catalunya, Cs i PP. Els grups entenen que la que plantegen els comuns "escanya" els grups de l'oposició i exigeixen més assessors i presidències de districtes i comissions, com tenien el mandat passat, per poder fer la seva feina fiscalitzadora. Amenacen a tombar la proposta de cartipàs del govern.

Segons han exposat en roda de premsa les quatre formacions, l'equip de Colau està intentant tancar enteses bilaterals en lloc de fer, com és habitual, una trobada conjunta amb totes les forces per abordar el repartiment de càrrecs. La proposta alternativa de cartipàs que han presentat els grups i que ja ha rebut la negativa de Barcelona en Comú planteja que les quatre comissions municipals amb què es funcionarà durant el mandat estiguin presidides per regidors de l'oposició –dues per a ERC, una per a Junts per Catalunya i una per a Cs–, que les presidències dels districtes les mantinguin els grups –cinc per a ERC, tres per a Junts per Catalunya i una per a Cs–, que la representació a l'empresa municipal Barcelona: Serveis Municipals sigui proporcional al nombre de regidors i que l'oposició tingui el 40% dels assessors (57 càrrecs eventuals serien per al govern i 50 se'ls repartirien la resta de grups). La proposta, que és similar a la que s'aplicava el mandat passat, compta amb el suport de quatre partits que sumen 21 regidors, la majoria absoluta del ple, tal com han exposat avui per pressionar el govern.

El republicà Jordi Coronas ha lamentat que BComú i el PSC, que encara no han tancat el seu acord de govern, no vulguin donar les presidències de les comissions i que, com a molt, s'obrin a cedir les dels districtes, i ha apuntat que, pel que fa al repartiment de càrrecs eventuals, plantegen una distribució del 75% per al govern i el 25% per a la resta de grups. "Per això sortim tots junts, no ens donaven marge", ha criticat el republicà, que, com la resta de portaveus, ha instat el govern a convocar ja una reunió amb representants de tots els grups per abordar el cartipàs municipal.

Qui no s'ha sumat a la demostració de força de l'oposició és el grup que encapçala l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, a qui els grups han estès la mà perquè entri a l'entesa. Però el portaveu de Cs, Paco Sierra, ha carregat contra el seu exsoci i ha atribuït la seva absència al pacte que va fer possible la investidura de Colau: "No hi ha res gratis i molt probablement estan intentant jugar a dues bandes. Potser Valls vol ser tinent d'alcalde a l'ombra".

Fonts de Barcelona en Comú defensen que s'està treballant per un acord "proporcional i equitatiu i que encara hi ha dies per avançar en converses i acord", però no entren a detallar quina és la proposta que plategen. El ple de cartipàs, que s'estima que s'ha de celebrar en el termini d'un més després de la presa de possessió de l'alcaldessa –en el cas de Barcelona es parla del 16 de juliol– dona comptes dels nomenaments de Colau per donar forma al seu govern –els tinents d'alcalde i regidors que resultin de la negociació– i sí que vota la resta de l'estructura. Les presidències i vicepresidències de les comissions, així com els sous dels regidors –que va ser un dels temes calents del mandat passat–, requereixen majoria simple, mentre que la determinació de quantes comissions hi haurà i com es diran sí que es decideix per majoria absoluta. Aquest últim apartat, però, no està generant polèmica.

"El que demanem no és res fora del que és habitual, volem el mateix que teníem el mandat passat", ha avisat el portaveu d'ERC, que ha deixat clar que no votaran a favor d'un cartipàs com el que proposa el govern perquè, entenen, deixaria l'oposició en una situació de feblesa.

Ple sobre seguretat

Els grups també s'estan organitzant per demanar una resposta a Colau i al seu futur soci, el socialista Jaume Collboni, en matèria de seguretat. De moment, Cs, Junts per Catalunya i el PP ja han anunciat que exigiran un ple extraordinari sobre la situació que es viu als carrers de la ciutat, i ERC medita sumar-se a la petició.

La portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha acusat l'alcaldessa d'estar "absent" mentre augmenta l'activitat delictiva als carrers. Colau ja ha anunciat que convocarà, la setmana que ve, la Junta Local de Seguretat i el conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha confirmat assistència. L'oposició, però, considera que calen més mesures i, sobretot, demanen a l'acaldessa que els reuneixi i que "doni la cara". El popular Josep Bou ha remarcat, al seu torn, que Colau està "inhabilitada" per seguir portant la batuta de l'àrea de Seguretat i ha demanat detallar ja un pla de mesures d'aplicació immediata. Tant Bou com Artadi han considerat significatiu que veïns com els del barri de Sant Antoni s'estiguin organitzant col·lectivament per fer front als robatoris.

Reunió urgent pel 'top manta'

La plataforma d'Afectats pel 'Top Manta' ja ha demanat una reunió amb el govern municipal i l'adopció de mesures urgents per fer front a la venda ambulant il·legal. La plataforma uneix associacions de veïns i comerciants i els gremis d'hotels i restauradors. Exigeixen que, abans del 31 de juliol, l'Ajuntament demostri que té "la voluntat d'aplicar les seves ordenances i de fer-les complir."

stats