Societat 24/11/2020

L'agent que va disparar contra el sensesostre ja havia tret la pistola quan la víctima intentava fugir

Un vídeo dels fets evidencia que el guàrdia urbà perseguia l'home amb l'arma a la mà

Eugènia Cardona
3 min

BarcelonaL'agent de la Guàrdia Urbana que va disparar contra Marjan, un home sense llar de 43 anys, aquest dissabte al passeig de Sant Joan de Barcelona ja havia tret la pistola quan la víctima intentava fugir. Imatges dels fets recollides per l'ARA contradiuen el relat del tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, que va assegurar que l'agent va treure l'arma i va disparar dos trets just després que l'home intentés agredir-los.

Segons la Guàrdia Urbana, la víctima portava un ganivet de grans dimensions, fet que va desencadenar l'acció policial. Un vídeo gravat per un veí mostra com Marjan duu una bossa penjant d'un braç i intenta fugir mentre el persegueixen quatre agents, un d'ells ja amb l'arma a la mà. Acorralat per un furgó, l'home canvia la trajectòria i avança cap als agents. El policia que portava l'arma dispara dos trets i l'abat a una distància d'uns dos metres.

Aquest vídeo no permet observar si el sensesostre esgrimeix el ganivet contra l'agent que li va disparar, fet clau en la investigació en curs, però sí que demostra que el policia treu l'arma abans que la víctima se'ls hi apropi. Les contradiccions entorn a aquest cas són diverses, ja que mentre que la Guàrdia Urbana assegura que Marjan anava armat i mostrava una actitud agressiva, hi ha testimonis dels fets que ho neguen i d'altres que afirmen que la policia va demanar-li que llencés l'arma que portava almenys una vegada. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) assegura que la víctima portava enganxat amb cinta adhesiva el ganivet de grans dimensions que va desencadenar l'acció policial.

L'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra ha assumit la investigació del cas, en paral·lel a la causa interna de la mateixa Guàrdia Urbana. El director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha dit a Catalunya Ràdio que l'actuació policial de dissabte passat és "complexa" i que ara l'estan investigant. I si el sensesostre portava o no un ganivet és un dels fets que s'estan verificant, ha afegit.

El testimoni dels veïns

La persona ferida, que tenia una ordre de cerca i captura d'un jutjat d'Algesires, continua sota custòdia policial a l'hospital, en estat crític, mentre s'espera que avanci la investigació. Ferrer ha apuntat que els responsables polítics no tenen per què saber els motius que fan que aquesta persona estigui en cerca i captura i que ara s'estan contrastant.

Alguns veïns de la zona han expressat a l'ARA la seva indignació per com es van succeir els fets, ja que feia mesos que coneixien l'home i el qualifiquen de persona tranquil·la i gens agressiva. "Porta aquí des de l'estiu, ara farà quatre mesos. Dormia en un banc del passeig de Sant Joan amb Ausiàs March i es passava tot el dia dret al costat de la perruqueria. No bevia mai alcohol. Estem molt indignats amb el que ha passat. No em puc creure que es posés agressiu amb ningú", explica l'Àngela González, que porta la perruqueria on ell acostumava a passar la major part del dia.

Tot i que l'advocada penalista Anaïs Franquesa, codirectora del Centre per la Defensa dels Drets Humans, admet que falta informació per saber com van produir-se els fets, afirma que a partir de les imatges que han transcendit "es pot veure que no es fa un ús progressiu dels mitjans a l'abast". Segons Franquesa, "primer cal fer servir la paraula i el diàleg per desescalar la situació".

stats