Societat 27/10/2019

Troben el cos d'un home a la zona dels aiguats

Torra demana als alcaldes que quantifiquin els danys i crida a una recuperació ràpida

Acn
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, visita la zona afectada pel temporal/ ACN

L'Espluga de FrancolíEls Bombers han informat aquesta tarda que han localitzat el cos sense vida d'un home en el marc del dispositiu de recerca de les quatre persones que continuaven desaparegudes arran dels aiguats. El cos, el tercer que es localitza després del temporal, l'ha trobat un grup format per trenta bombers que feien recerca intensiva al marge dret del riu Francolí, a la Pobla de Mafumet. I s'està pendent d'identificar-lo. Ja són tres les morts confirmades pels aiguats, juntament amb la d'un home que va ser arrossegat per la riera a Arenys de Munt i un altre que anava amb un vehicle a l'Espluga de Francolí. Ara queden tres persones desaparegudes.

El cos de Bombers ha pentinat quatre dels poc més de vuit quilòmetres del tram final del riu Francolí, que va des de la seva desembocadura fins al municipi del Morell. En el cinquè dia de recerca dels desapareguts pel temporal s'han trobat elements personals que no corresponen a les persones desaparegudes des de principis de setmana. El dispositiu ha intensificat la recerca en aquest sector, on treballen 123 persones, una setantena de les quals són bombers i la resta voluntaris dels cossos de Protecció Civil, ADFs i Creu Roja. Al sector de Montblanc s'han destinat una trentena d'efectius. Fins aquest diumenge al migdia s'han rastrejat, 35 dels 43 quilòmetres que van de la desembocadura a l'Espluga de Francolí.

El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha visitat avui la zona afectada, ha remarcat la necessitat d'"actuar ràpidament" davant la "situació greu" que ha causat els efectes de la llevantada a les comarques de la Conca de Barberà i les Garrigues. Concretament, Torra ha dit que s'ha d'actuar "encara més de pressa" de com es va fer en l'incendi de la Ribera d'Ebre perquè la collita d'oliva comença d'aquí a quinze dies, i això posa en perill "el futur de la comarca i la seva pagesia". Ho ha dit després de participar en el consell d'alcaldes de les Garrigues que s'ha fet a les Borges Blanques.

També ha demanat als alcaldes que quantifiquin els danys i ha posat èmfasi en la necessitat de coordinació entre totes les administracions, perquè "tothom tingui clar on cal adreçar-se".

Quim Torra ha encapçalat la reunió amb els alcaldes de les Garrigues que s'ha celebrat aquest diumenge al matí a la seu del Consell Comarcal de les Borges Blanques. També hi han participat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, el conseller de Territori, Damià Calvet, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

La trobada ha servit perquè els alcaldes i alcaldesses traslladessin al Govern la situació en què es troba cadascun dels municipis garriguencs. Per la seva banda, Torra els ha demanat que quantifiquin els danys de béns públics i també dels particulars. "És important tenir les factures damunt la taula per fer-hi front tots plegats", ha dit.

Una de les principals conclusions de la reunió és la necessitat de coordinació de totes les administracions, des dels mateixos ajuntaments fins als consells comarcals, passant per les diputacions, el Govern i també l'executiu espanyol. Segons Torra, aquest punt d'organització passa per una "finestreta única" en què tothom "tingui molt clar on cal adreçar les seves peticions d'ajuda o del que sigui".

El president de la Generalitat ha recordat que al consell executiu de dimarts s'aprovarà un acord de govern per donar-hi "una resposta des de tots els departaments". També ha dit que, després d'això, tornaran "sobre el terreny" per explicar als alcaldes el pla d'actuació i com s'organitzarà. Durant l'atenció als mitjans de comunicació, el president ha enviat una abraçada a les famílies de les quatre persones que encara estan desaparegudes. Ha remarcat que la "primera prioritat" ara mateix continua sent la recerca per trobar-les.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha agraït la visita del president i dels consellers i ha dit que era "un suport moral". També ha dit que sense l'ajuda de les administracions són "incapaços d'arreglar tot el que l'aigua s'ha emportat en 24 hores", perquè la majoria dels pobles de la comarca afectats són "petits, amb poca infraestructura, amb problemes econòmics i pressupostos reduïts".

Quim Torra ha visitat aquest diumenge al matí l'Espluga de Francolí per seguir l'evolució de les feines que s'hi fan després de la llevantada. Després de la reunió amb els alcaldes garriguencs, el president de la Generalitat ha visitat el municipi de la Floresta per veure, de primera mà, l'efecte del temporal.

stats