Publicitat
Publicitat

DIA MUNDIAL DONACIÓ LLET MATERNA

Mares que alimenten els nadons d'altres mares

El Banc de Llet Materna de Catalunya alimenta més de 2.000 nadons prematurs gràcies a 2.500 mares donants

Més de 2.000 nadons prematurs s'han pogut alimentar gràcies als litres de llet materna donats per mares de tot Catalunya. Des del 2011, 2.500 dones han compartit la seva llet amb el Banc de Llet Materna de Catalunya, segons han informat han informat el Banc de Sang i Teixits i la conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat .

Coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, que se celebra aquest divendres, el Banc ha organitzat una festa als Jardins de la Maternitat de Barcelona aquest diumenge, on es farà una foto de "la família nombrosa més gran de Catalunya". En l'últim any, l'entitat ha registrat un augment de la seva activitat, ja que va acabar el 2016 amb 621 donants, 1.106 litres de llet distribuïts i 487 nadons beneficiaris, i aquest 2017 ha sumat 201 donants, 295 litres distribuïts i 120 nens.

Una gran ajuda després de cirurgies en nadons

Cada dia neixen dos nens prematurs extrems a Catalunya. Es tracta de nens que pesen menys d'1,5 quilos o que neixen abans de les 32 setmanes de gestació i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare. Segons explica el Banc de Llet a la seva pàgina web, la llet materna contribueix al desenvolupament dels nounats de baix pes (entre 800 i 1.500 grams) amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o una salut precària.

També s'utilitza després de cirurgies de l'aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal. El seu consum disminueix les infeccions generalitzades greus i combat les necrosis intestinals, la causa principal de defunció entre els nounats. Per aquesta raó, el Banc de Llet Materna sosté que "la donació de llet és una necessitat contínua" i, a diferència dels donants de sang, les de llet només ho poden ser durant un breu període de temps.

El Banc va a buscar la llet a domicili

Per facilitar la donació, que es pot gestionar a través de la pàgina web, el Banc va a buscar els biberons a casa de la donant quan ho sol·licita i, un cop analitzats i processats, distribueix la llet a les unitats de neonatologia d'11 hospitals catalans.

A Barcelona hi va haver 444 donants i 333 receptors; a Girona, 71 donants i 35 receptors; a Lleida, 30 donants i 29 receptors, i a Tarragona i Terres de l'Ebre, 76 donants i 90 receptors. El 2015 es van recollir 1.005 litres de llet de 605 donants que van ajudar 476 nens, i el 2014 es van comptar 579 donants, 1.091 litres distribuïts i 472 nadons beneficiats.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de