Societat 27/02/2013

La duquessa d'Alba es ven els mobles

Set lots d''art déco' seran subhastats a Christie's. La duquessa es ven els mobles per aconseguir liquiditat

Agències
2 min

MadridSet lots d''art déco' amb mobles dissenyats per l'artista francès Armand Albert Rateau seran subhastats a la delegació de Christie's, a París, el 23 de maig. Els mobles, dissenyats per Rateau per tal de decorar una de les estances i la cambra de bany del palau de Liria, la residència madrilenya dels Alba, van sobreviure el bombardeig de la Guerra Civil que va fer malbé una part de la mansió. Però no han pogut sobreviure els problemes de liquiditat de la família més important de l'aristocràcia espanyola. La Casa d'Alba preveu guanyar uns vuit milions d'euros amb la venda.

La versió oficial és que els Alba necessiten els diners per poder fer front a les despeses de conservació del seu extens patrimoni, que inclou diverses residències. En un comunicat enviat per Christie's, s'assenyala que la família necessita els diners per "ajudar en el manteniment del patrimoni de 'la Casa', així com a conservar i facilitar el manteniment dels monuments històrics" que posseeixen. També afirmen que els diners recaptats contribuiran a fer possible alguns dels projectes de la família, entre els quals destaca l'organització d'una exposició que, sota el títol 'El llegat de la casa d'Alba', mostra algunes de les peces més importants de la col·lecció familiar i que es pot visitar a Madrid fins al 31 de març.

Conscients dels problemes, legals i morals, que pot comportar l'acusació de treure d'Espanya qualsevol objecte artístic, la Casa d'Alba insisteix que els mobles que seran subhastats a París no formen part de la col·lecció històrica de la família ni tenen cap relació amb la història d'Espanya. Tot i haver estat dissenyats per a una única estança d'un palau concret, amb els anys els mobles havien estat disseminats per diferents residències.

El conjunt de mobles 'déco' va ser el regal de noces que Jacobo Fitz-James Stuart Falcó, pare de l'actual duquessa, va fer a la que havia de ser la seva esposa. L'artista francès, aleshores molt buscat entre els nobles d'arreu del món, va realitzar l'encàrrec entre els anys 1920 i 1921. Segons Christie's, es tracta d'un conjunt caracteritzat per una "poesia infinita i una qualitat i subtilesa excepcionals".

stats