Barcelona
Societat Educació 02/12/2022

El futur centre de recerca de la UPF el dissenyaran conjuntament arquitectes californians i catalans

Els estudis ZGF Architects, MIRAG i Double Twist guanyen el concurs per aixecar el complex al Mercat del Peix de Barcelona

E.F.
2 min
FOTO UPF

BarcelonaEl futur complex de recerca que la Universitat Pompeu Fabra construirà a l'antic Mercat del Peix, al costat del Campus de la Ciutadella, ja té creadors. El projecte proposat per l'estudi d'arquitectura californià ZGF Architects, conjuntament amb els catalans MIRAG i Double Twist, ha guanyat el concurs que havia convocat la universitat per triar els encarregats d'imaginar i construir els dos grans edificis científics. ZGA Architects té una llarga experiència en construcció de centres de recerca als Estats Units, mentre que als socis catalans hi treballen professionals que han estat al capdavant de les obres de la Sagrada Família.

El primer edifici que es farà tindrà tres plantes i 7.300 metres quadrats en total, i estarà dedicat a la recerca i la innovació per al benestar planetari. L'objectiu de la UPF és que a dins hi convisquin investigadors de moltes disciplines diferents, des de les ciències experimentals fins a les ciències socials i les humanitats. L'àmbit de recerca agafarà des de salut planetària fins a ciència de dades, economia, intel·ligència artificial i governança del canvi climàtic. El segon edifici, de 6.500 metres quadrats, estarà format per cinc plantes i acollirà l'Institut de Biologia Evolutiva, un centre mixt entre la UPF i el CSIC que funciona des del 2008.

L'interior d'un dels futurs edificis de recerca del campus de la UPF.

El president del jurat, Jaume Casals, que va ser rector de la UPF fins al 2021, ha destacat que els guanyadors combinen en la seva proposta "l'equilibri urbanístic amb la brillantor i l’atreviment de l’estil que mereix un projecte que aspira a ser vital per al desenvolupament social de la ciutat i del país". L'actual rector, Oriol Amat, ha afegit que el Mercat del Peix està cridat a ser una referència "de primer nivell científic i de transferència de coneixement al servei de tota la societat".

Tot el complex de recerca s'aixecarà en un espai on fins fa uns dies s'ubicava un aparcament del Campus de la Ciutadella de la UPF. Un cop estigui edificat i en marxa, hi treballaran 1.200 persones, la major part investigadors. Les obres, previsiblement, començaran a partir del gener de l'any que ve.

Recreació del futur edifici del complex de recerca de la UPF
Interior de l'edifici de recerca de la UPF, segons el projecte guanyador

El projecte guanyador s'ha imposat en un concurs que va atreure l'interès de 41 equips de 10 països diferents el juny del 2021, quan es va convocar. El febrer d'aquest any cinc dels projectes van ser seleccionats com a finalistes, i entre ells s'ha escollit el vencedor final.

stats