Societat Educació 28/02/2023

El Govern reconeix que “alguna cosa ha fallat en el sistema” i demana disculpes pel cas de Sallent

Des del 2019 s'han triplicat els intents de suïcidi en menors de 14 anys

3 min
La portaveu del Govern Patrícia Plaja

Barcelona"Alguna cosa ha fallat si avui estem parlant de dues víctimes menors d'edat. El Govern demana disculpes i assumeix la responsabilitat que li pertoca si no s'ha pogut evitar aquest intent de suïcidi i aquest suïcidi consumat". Amb aquestes paraules la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s'ha referit al cas dels bessons de Sallent que la setmana passada es van tirar pel balcó de casa seva.

La Generalitat ha traslladat a la família dels bessons de Sallent "disculpes sinceres" davant la tragèdia i ha assegurat que la gestió de la salut mental i emocional és una de les prioritats del Govern. En aquest sentit, Plaja ha recordat que fa dos mesos es va presentar una guia per a l'abordatge de les conductes suïcides en els centres educatius i que hi ha "plans i protocols, que existeixen i són la manera com s'ha d'actuar des de l'administració per ajudar a disminuir els intents de suïcidi". També ha explicat que dins el programa Salut i Escola, fins a 474 centres tenen assignat un professional d'infermeria que serveix de referent pels temes relacionats amb la salut mental de l'alumnat. Tot i això, ha insistit que cal afrontar la situació, ja que "ha quedat obsoleta la frase «són nens i s'ho han d'arreglar entre ells»". Plaja ha dit que cal actuar de la mateixa manera que amb la violència de gènere i que "no es pot mirar cap a una altra banda" ni minimitzar mai cap mena d'assetjament.

La portaveu del Govern ha advertit que tots els indicadors ja mostraven una tendència a l'alça pel que fa al problema amb l'estat de la salut mental de joves i adolescents abans de la pandèmia i ha donat xifres que mostren l'increment d'intents de suïcidi en menors d'edat: en els últims tres anys s'han més que triplicat els casos d'intent de suïcidi en menors de 14 anys i s'han doblat les temptatives en joves d'entre 15 i 24 anys. Segons dades de l'executiu, el 2019 hi va haver 139 intents de suïcidi entre menors de 5 a 14 anys, mentre que l'any passat es van registrar 439 casos. A la franja d'edat entre els 15 i els 24 anys es va passar dels 941 intents l'any 2019 als 1.810 intents l'any 2022. Plaja ha aclarit que, tot i que són xifres "colpidores", continuen sent inferiors a les dels països del nostre entorn que també són víctimes d'aquesta xacra, i ha insistit que un sol cas d'intent de suïcidi o de suïcidi consumat ja és una xifra pèssima.

Rigorositat en el cas de Sallent

Respecte al fet que inicialment Educació digués que descartava el bullying en el cas dels bessons de Sallent –una hipòtesi que ara torna a estar sobre la taula–, Plaja ha explicat que des del departament els constava que no s'havia activat el protocol de bullying al centre. Tot i això, ha reconegut que "si l’administració dona una informació que després s’ha hagut de corregir és evident que no s'ha sigut prou rigorós". En el mateix sentit, la portaveu ha insistit que, encara que s’apunta a l’assetjament com un escenari possible, el Govern "ha de ser rigorós a l’hora de donar informacions, especialment en casos on els protagonistes són menors d’edat".

Plaja també ha demanat protegir l'institut on acudien els bessons perquè "pugui seguir sent espai de referència i de seguretat per al seu alumnat". Ha instat a no revictimitzar i ha assegurat que s'investigaran els fets. "Hi ha hagut un conjunt d'efectes adversos que com a administració en particular i com a societat en general no hem pogut detectar a temps per evitar els fets. Ningú podrà reparar el dolor causat, però cal arribar fins al final", ha afegit.

stats