Tot el que has de saber del curs escolar que comença amb menys alumnes i més mestres

El curs 2023-2024 tindrà 20.000 alumnes menys a infantil i primària

4 min
Un grup de nens s'abracen a les portes de l'Escola Espai 3 de Sant Joan Despí

BarcelonaAquest dimecres comença un nou curs escolar que vindrà marcat per una baixada important del nombre d'alumnes (només entre infantil i primària n'hi ha 20.000 menys que el curs passat) i un augment de 1.190 docents nous al sistema. Els deures que el mateix departament d'Educació s'ha posat per al curs 2023-2024 són la implementació de mesures per lluitar contra els casos de bullying a les escoles, la fi de la distinció entre sexes als instituts, noves accions per reduir la calor a les aules i plans concrets per impulsar-hi el català i per recuperar les biblioteques escolars. Aquestes són les claus del nou curs escolar:

Inici avançat i amb convocatòria de vaga

El curs començarà el dimecres, 6 de setembre, amb horari lectiu complet (a diferència de l'any passat, quan tot el mes de setembre es va fer amb tardes de lleure). Per segon curs consecutiu l'inici serà abans de l'11 de setembre, una mesura que, en principi, és definitiva: per evitar polèmiques amb el calendari, Educació va fixar que el curs escolar començarà sempre el quart dia laborable de setembre. A més, l'inici de curs també vindrà marcat per una nova convocatòria de vaga d'USTEC i Intersindical i CGT Ensenyament el primer dia de classes, però els mateixos convocants ja asseguren que no preveuen una gran mobilització. La protesta està convocada, a l'espera del que pugui passar a la reunió que les forces sindicals tindran amb la consellera d'Educació, Anna Simó, aquest dimarts. Una altra novetat d'aquest inici de curs és el repartiment dels xecs per comprar material escolar que s'han donat per un valor total de 100 euros per alumne. A dos dies per començar el curs, ja s'han validat el 80% dels vals escolar i se n'han utilitzat la meitat.

Menys alumnes

Aquest curs començarà amb 1.605.243 alumnes a les escoles, 20.000 menys que el curs passat, una rebaixa que suposa que el nombre d'alumnes serà el més baix des de l'any 2006. La baixada, sumada a la incorporació de gairebé 1.200 professors i mestres nous, farà que les ràtios a la majoria de grups d'infantil 3 i infantil 4 estigui per sota dels 20 alumnes per aula. En canvi, la situació és del tot diferent a les llars d'infants públiques i privades, on ha augmentat un 8,4% la matriculació d'infants a l'etapa entre 0 i 3 anys. El departament encapçalat per Simó relaciona l'increment amb la gratuïtat d'infantil 2 que s'aplica per segon curs a les llars d'infants públiques.

Lluita contra l'assetjament

El curs passat l'aflorament de casos d'assetjament escolar a les escoles i sobretot als instituts va fer saltar les alertes a tot Catalunya. Per aquest curs, Educació ha promès posar en marxa mesures com ara que tots els centres tinguin un "referent de convivència i benestar emocional", que serà un docent del mateix centre i que rebrà una formació per fer aquesta funció durant l'octubre. Per millorar la detecció dels casos de bullying, també s'unifiquen en un únic protocol les mesures que fins ara s'estenien en fins a nou documents diferents, entre els quals hi havia el protocol contra la violència masclista, LGTBI, ciberassetjament i odi i discriminació. Aquest curs també entrarà en funcionament el Registre de Violències contra l'Alumnat (Reva), una base de dades per sistematitzar el recompte i control dels casos de violència entre alumnes.

Aires condicionats i ventiladors

Per fer front a les situacions de calor a les aules i davant la possibilitat de noves onades de calor, el departament d'Educació ha posat en marxa un pla de xoc per altes temperatures. Entre les mesures hi ha la instal·lació d'aire condicionat en algun espai de cada centre educatiu (es preveu que arribi a totes les escoles i instituts els pròxims cinc anys i que, de moment, s'ha començat a estendre només a 104 centres amb les primeres actuacions). A més, durant l'estiu s'han repartit gairebé 10.000 ventiladors als centres on es preveu que les temperatures siguin més extremes. Més enllà del material, també s'activa el Procediment d'Organització dels Centres per Altes Temperatures (POCAT), que entre altres accions permetrà que escoles i instituts puguin arribar a aturar les classes si hi fa massa calor.

Impuls del català i més biblioteques

Un dels deures pendents a escala educativa és l'impuls de la llengua catalana. Entre les accions que Educació promet dur a terme durant aquest curs 2023-2024 hi ha l'aprovació del decret del règim lingüístic del sistema educatiu per donar seguretat jurídica als centres davant la imposició del castellà a les aules. Fins a 800 centres engegaran accions concretes per promoure el català a les aules com potenciar el contingut en català a TikTok, fer sessions de karaoke en català o impulsar l'ús de contingut audiovisual en llengua catalana. Encara pel que fa a l'audiovisual, es preveu crear una plataforma de continguts audiovisuals educatius en català amb 3cat (la nova marca de TV3 i Catalunya Ràdio).

Més enllà de l'ús del català, el Govern promet posar fil a l'agulla als greus problemes de comprensió lectora detectats entre els alumnes. Per fer-ho, ha posat en marxa un pla de millora de les biblioteques amb una prova pilot que arribarà a 50 centres aquest curs, a més de treballar noves metodologies relacionades amb la lectura en 200 centres cada any i la implantació d'un Pla Nacional del Llibre i la Lectura. Educació també ha anunciat noves mesures per millorar els resultats de les competències bàsiques, que ja han avançat que "aquest curs tampoc seran bons".

Principi de la fi de la distinció per sexes?

Aquest curs, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho avala, el departament d'Educació deixarà de fer arribar finançament als centres de secundària que continuïn separant nois i noies. Segons el recompte d'Educació, només seran dos centres els que continuaran segregant per gènere i que, per tant, deixaran de rebre subvencions públiques. Perquè els centres que han acceptat barrejar nois i noies a les aules compleixin la norma, Simó ha assegurat que inspecció educativa accedirà als vuit instituts per comprovar que s'ajusten a la normativa i s'elaboraran informes de seguiment. Pel que fa a les escoles de primària que separen nens i nenes, caldrà esperar fins al 2026, moment en què s'acaben els concerts en vigor.

Segregació escolar i inclusió

Per fer front a les situacions de segregació escolar i facilitar la integració de tot l'alumnat, es doblarà la inversió destinada als alumnes amb una situació econòmica o social vulnerable. En total, es destinaran 80 milions d'euros per detectar i acompanyar més de 26.000 alumnes en situació de vulnerabilitat. Per complir el que estipula el decret d'escola inclusiva que es va aprovar l'any 2021 (i que els centres educatius encara estan molt lluny de complir), es destinaran 25 milions d'euros més que el curs passat per reforçar l'escola inclusiva i s'incrementaran un 10% els professionals de servei de monitoratge de suport i de vetlladores.

stats