Educació
Societat Educació 19/02/2024

Indignació als primers instituts afectats pel reordenament de la FP: "És un caos pedagògic"

USTEC denuncia "improvisació" i una "manca de previsió" en els canvis que Educació planteja per al curs que ve

3 min
El Govern modificarà la LEC per donar als docents la consideració d'autoritat pública.

BarcelonaLa cursa per reordenar tota la formació professional (FP) de Catalunya abans del 2030 per adaptar els estudis a la demanda laboral ja està en marxa. I, de retruc, les primeres conseqüències derivades de la infinitat de canvis que ha d'experimentar el sistema educatiu els sis anys vinents. En les últimes setmanes quatre grans instituts de Barcelona i l'àrea metropolitana han vist com el Consorci d'Educació els comunicava que el curs que ve hauran de canviar del tot la seva activitat. Uns canvis que han caigut com una gerra d'aigua freda sobre els claustres de l'Institut Vall d'Hebron, la Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i la Bastida, que han sabut que el curs 2024-2025 perdran línies d'ESO i de batxillerat, tancaran estudis de formació professional (FP) i en rebran de nous.

El resultat final serà que aquests quatre instituts s'acabaran convertint en centres de formació integrada (que seran referents en cicles formatius d'un sol àmbit i no aglutinaran diferents estudis com fins ara). El problema és que, segons apunta el sindicat USTEC, aquests canvis no s'havien comunicat fins ara als centres i, segons els mateixos professors, a hores d'ara el Consorci d'Educació encara no els ha explicat als alumnes i les famílies afectades. Tot i això, fonts del Consorci asseguren a l'ARA que els centres afectats van ser informats abans de Nadal i que s'han fet diverses reunions per explicar els canvis. Pel que fa als alumnes i les famílies, expliquen que l'administració els informa cada any quan s'aprova l'oferta formativa i que aquest tràmit encara no s'ha completat.

Més enllà del canvi a escala logística, la modificació d'aquests itineraris comportarà l'obligat desplaçament dels alumnes, famílies i professorat que ara com ara estan relacionats amb aquests quatre centres i que, en alguns casos, just fa cinc mesos que han començat a crear vincles amb el seu institut. "És un inconvenient sobrevingut, però altament planificat que segur que suposarà l'abandonament de molts alumnes", ha criticat la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, que ha qualificat la situació de "caos pedagògic".

Des del sindicat educatiu majoritari critiquen "les formes" com el departament d'Educació i el Consorci de Barcelona han iniciat la implantació del pla de FP i asseguren que tant la comunitat educativa com els centres han rebut tard la informació i no s'ha donat marge per negociar ni aportar opinions sobre els canvis. "Ja hi ha alumnes que ens han comunicat que deixaran els estudis", ha lamentat el professor de l'Institut Vall d'Hebron i membre d'USTEC Miki Mercadal. Explica que en el cas del Vall d'Hebron es vol apostar per aglutinar estudis sanitaris, però això implica que alumnes que ja estan cursant un grau de gestió i administració o d'activitats físiques al centre hauran de continuar els estudis en un altre lloc de la ciutat. "Hem de tenir en compte que el nostre centre és a Collserola, a l'entrada de Barcelona, i molts alumnes venen de fora precisament perquè té pàrquing i està ben connectat amb transport públic. Ara, amb el canvi, molts hauran de creuar mitja ciutat i és fàcil que amb aquestes dificultats abandonin", ha insistit Mercadal.

La situació també afectarà els alumnes d'ESO que fins ara estudiaven secundària en algun dels quatre centres afectats pels canvis i que molts viuen una situació de vulnerabilitat. Per tot plegat, els docents d'aquests quatre centres han convocat una manifestació per denunciar els fets aquest dimecres a la tarda a la plaça Urquinaona de Barcelona.

Futur incert

Un altre punt que preocupa al sindicat i als professors d'aquests quatre instituts és si els nous centres estaran preparats per acollir els alumnes que hauran de marxar de l'institut on fins ara anaven. Mercadal assegura que encara no tenen clar si hi haurà prou espai i les instal·lacions adequades per acollir aquest alumnat. També explica que el fet que els canvis s'hagin anat comunicant tard i de manera parcial els fa intuir una important manca de previsió. "Quin departament d'Educació primer mou l'alumnat i després pensa quan faran el centre?", s'ha preguntat, posant com a exemple que la reforma del nou Institut de l'Esport està paralitzada i que l'Institut Vallcarca on inicialment s'havia plantejat traslladar alumnes d'ESO encara no s'ha construït.

Des d'USTEC insisteixen a dir que no estan en contra de crear centres integrats de FP, però sí de la manera com ho vol fer el departament. El sindicat assegura que, tenint en compte que des d'ara fins al 2030 es preveu la creació de vint-i-cinc centres de formació integrada a tot Catalunya, els canvis sobrevinguts que ara pateixen els quatre instituts metropolitans afectaran centres de tot Catalunya en un futur pròxim.

stats