Assetjament escolar

Més de 330 casos de violència entre alumnes a les escoles catalanes en un mes i mig de curs

El doble d'incidents atesos curs rere curs des de fa tres anys per la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència

2 min
El meu fill fa ‘bullying’?

Des que l'any 2021 es va posar en marxa la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV), el servei ha rebut 3.039 casos. La majoria han estat situacions d'assetjament entre alumnes, seguits del maltractament infantil i adolescent. Són incidents que van des de les agressions verbals i físiques per motius masclistes, racistes, LGTB-fòbics o relacionats amb l'aspecte físic dels nois i noies, fins a situacions en què es fa el buit a un alumne i se l'aïlla o se'l menysté per motius personals.

Els casos registrats de bullying i de violència que pateixen els alumnes d'escoles i instituts catalans no han deixat de créixer. Només en el primer mes i mig d'aquest curs 2023-2024, la USAV ha atès 332 casos de violència. Aquesta xifra suposa que, segons els càlculs fets pel departament d'Educació, en els dos anys que fa existeix aquest servei d'acompanyament als alumnes, el nombre de casos atesos s'hagi doblat cada curs.

De fet, si ho repartim per dies, l'increment és encara més fort. Els 332 casos registrats aquest curs suposen aproximadament 7 casos de violència per dia lectiu, una proporció que el primer any de funcionament de la USAV era molt més baixa, amb dos casos de violència al dia i un total de 843 casos en un any.

Rellançar el servei

Tot i que el nombre de casos no ha parat d'augmentar, des del departament d'Educació asseguren que volen anar més enllà. Per això, per afavorir que els serveis de la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència arribin a tots els alumnes, en els pròxims dies es llançarà una nova campanya als mitjans de comunicació i, sobretot, a les xarxes socials. A efectes pràctics, la campanya, que té el lema "T'acompanyem, t'ajudem, et protegim", consistirà en difondre vídeos amb casos d'assetjament entre alumnes a través de les xarxes socials i també als mateixos centres, perquè l'alumnat reconegui les diferents situacions de violència i sigui conscient que pot demanar suport de forma àgil.

La USAV està creada per atendre les situacions de violència i les demandes d'informació i d'orientació de tota la comunitat educativa en matèria de violència i maltractaments a la infància i l'adolescència. Està formada per un equip de professionals especialitzats en psicologia, igualtat, pedagogia, justícia, educació social i gestió emocional.

Hi ha tres vies per contactar amb el servei i demanar ajuda o acompanyament. A través de l'aplicació UsApps, trucant al telèfon 900 923 098, en horari de dilluns a divendres de les 8 del matí a les 7 de la tarda, o escrivint al correu electrònic usav.educacio@gencat.cat.

stats