Nova polèmica a la selectivitat: la capsa impossible de dibuixar

En un exercici de disseny es demanava dibuixar una capsa de sabates a escala 1:20

2 min
Estudiants fent la selectivitat a la UPF

BarcelonaNo han passat ni 24 hores de l'últim examen de la selectivitat i aquest divendres ha sorgit una nova polèmica a les PAU del 2024. Després que a l'examen de literatura castellana es detectés un error en un exercici que demanava fer un comentari de text sobre un poema que no formava part del temari, ara diversos alumnes i professors han criticat que a la prova de disseny hi havia un exercici "impossible de fer".

Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha comprovat l'ARA, una de les preguntes de l'opció B de l'examen de l'assignatura optativa de disseny que es va celebrar ahir a la tarda demanava que l'alumne dibuixés l'esbós d'una capsa de sabates de "300 × 185 × 125 mm" (és a dir, de 30 centímetres de llargada i 18 d'amplada) a escala 1:20. D'aquesta manera, si els estudiants seguien les indicacions de l'enunciat, l'esbós que havien de dibuixar era de 15 mil·límetres de llarg i 9 mil·límetres d'amplada, unes dimensions impossibles de dibuixar.

L'exemple de capsa que els alumnes de disseny havien de reproduir.

Ho han denunciat també docents de l'Escola Massana a Betevé. Han assegurat que la prova demanava fer un càlcul “a una escala completament errònia i irreal”. Segons els professors, això “impossibilitava” que els estudiants fessin el dibuix tal com estava proposat, un error que consideren “molt greu” i que, segons ells, “invalida l’exercici”.

A diferència del que ha passat amb l'exercici de literatura castellana –que els alumnes que ho desitgin podran repetir la setmana que ve–, en el cas de la pregunta de disseny, de moment, l'únic que s'ha fet és ampliar els criteris de correcció perquè els correctors puntuïn l'exercici en "qualsevol escala amb què hagi estat resolt". En aquest sentit, des del Consell Interuniversitari de Catalunya insisteixen que durant la prova es van resoldre els dubtes dels alumnes que van denunciar l'anomalia i que se'ls va dir que escollissin una escala i mantinguessin la coherència (que ho fessin tot segons l'escala que havien triat).

També cal tenir en compte que l'exercici de literatura castellana que es repetirà valia 4 dels 10 punts de l'examen, mentre que a la prova de disseny la pregunta en qüestió només comportava mig punt de la nota final.

Menys del 10% demanen repetir l'exercici de literatura

Pel que fa a la repetició de l'exercici de literatura castellana que demanava fer un comentari de text sobre el poema Mientras por competir con tu cabello, de Luís de Góngora – un text que no formava part del temari de les lectures prescriptives del curs 2023-2024–, finalment només 97 dels 1.368 alumnes matriculats a aquesta prova han demanat repetir aquesta part de l'examen. La xifra representa el 7% del total d'alumnes matriculats a l'optativa de literatura castellana que repetiran l'exercici dimecres vinent a les tres de la tarda. A l'examen, els estudiants podien esquivar aquest poema que no havien treballat decantant-se per fer un comentari de text sobre la novel·la Tormento, de Benito Pérez Galdós.

stats