Societat  /  Educació 29/06/2022

El rèquiem del judici final per anunciar l'avançament del curs escolar

La banda sonora dels vídeos promocionals d'Educació ha generat moltes crítiques

ARA
2 min

BarcelonaEl departament d'Educació ha publicat tres vídeos per anunciar l'avançament del curs escolar, que començarà el 5 de setembre i no el 12 com passava ara. Són tres vídeos molt curts, que repeteixen el mateix patró i descriuen tres escenes quotidianes a infantil, primària i ESO que, aquest any i gràcies al canvi de calendari, passaran abans del que era habitual. Al vídeo d'infantil es veuen uns nens a càmera lenta sortint al pati a jugar; al de primària, dues nenes que s'abracen després de l'estiu, i al d'ESO, un noi i una noia que s'agraden que poden tornar a fer-se miradetes al pati. Els tres vídeos van acompanyats de la mateixa música, un fragment del Rèquiem de Mozart. Tenint en compte que els canvis al calendari van ser el detonant perquè els sindicats convoquessin les vagues del mes de març, la tria de la música ha generat tota mena de comentaris a les xarxes.

En concret, la música que sona als vídeos és una part del Dies irae, els dies d’ira. El cor canta, en llatí: "Dies irae, dies illa / solvet saeclum in favilla, / teste David cum Sibylla. / Quantus tremor est futurus / quando iudex est venturus / cuncta stricte discussurus!" És a dir: "Un dia d'ira serà el dia / en què el món serà reduït a cendra, / tal com anunciaren David i la Sibil·la. / Quin espant no es produirà, / quan el jutge vindrà / a aclarir-ho tot estrictament". Així comença el Dies irae, un fragment de la missa de difunts que bàsicament descriu el judici final. ¿Un estrany sentit de l'humor o bé inconsciència?

A les xarxes hi ha arguments de tota mena: hi ha qui creu que escollir un rèquiem per anunciar un moment feliç és una "mostra d'incultura" o de "cinisme", d'altres que creuen que pot ser un bon material per al programa d'humor Polònia i també hi ha qui hi veu només "màrqueting".

stats