El TSJC rebutja imposar una assignatura més en castellà des de l'inici del curs

El tribunal avala, de moment, les instruccions del departament d'Educació

2 min
Sis infants jugant al pati de l’escola Cal Maiol de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl nou curs escolar començarà dilluns que ve amb les mateixes hores de català i castellà que hi havia fins ara a les aules. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aplicar de manera cautelar la sentència ferma que obliga a fer almenys un 25% de les hores lectives en castellà, tal com demanava l'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), que és una de les parts del procediment. El TSJC va remetre el cas al Tribunal Constitucional, després que el Govern i el Parlament aprovessin un decret llei que prohibeix explícitament l'ús de percentatges a les aules i una nova llei que diu que el català és la llengua vehicular i el castellà és curricular. De moment, els magistrats no volen moure fitxa, a l'espera que el Tribunal de Garanties els digui si les dues normatives s'ajusten o no a la Constitució.

L'entitat havia recorregut les instruccions del departament d'Educació per al nou curs 2022-2023 perquè no feien referència a la implementació del 25%. La resolució del tribunal no entra a valorar la qüestió de fons i únicament rebutja que de manera immediata s'hagi d'ordenar als centres que incloguin una assignatura més en castellà, per complir amb la sentència, tal com demanava l'AEB. Els magistrats han acceptat els arguments de la conselleria i de la Fiscalia, que aquesta vegada s'ha pronunciat en el mateix sentit que el Govern.

De fet, la sala critica que l'entitat no concreti "quins perjudicis" tindria no aplicar la mesura immediatament. "La manca de determinació dels perjudicis que s'haurien d'evitar amb la concessió de la mesura cautelar evidencia que el que es pretén, en realitat, és avançar el dictat d'una resolució favorable", retreu el tribunal als recurrents.

La portaveu de l'AEB, Ana Losada, s'ha mostrat "decebuda" per la decisió del tribunal. "Una cosa és que no es puguin aplicar percentatges pel bloqueig de la llei i el decret i l'altra és que s'esborri el castellà com a llengua vehicular", ha assegurat. L'entitat presentarà un nou recurs al tribunal aquesta setmana.

stats