Societat Educació 25/05/2023

La USTEC considera insuficient la proposta d'Educació i amenaça amb fer vaga a l'inici del curs

Demà la taula sectorial negociarà el document que el departament ha fet arribar als sindicats, que inclou l'estudi de la situació dels interins sense plaça

3 min
Els sindicats de mestres ocupen el departament d'Educació

BarcelonaEl sindicat majoritari del sector educatiu considera "inacceptable" la proposta que el departament d'Educació ha fet arribar als sindicats i que negociarà demà a la taula sectorial. "És una proposta rebaixada respecte a la que ens oferien al gener i que ja vam rebutjar", ha criticat la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura. Tot i que el document que els sindicats tenen sobre la taula i que aborda aspectes com la recuperació de sexennis o l'equiparació salarial dels professors de FP és similar a l'oferta que el departament va fer a principis d'any, l'eliminació d'alguns elements fa que el sindicat majoritari entre els docents vegi la nova proposta com un pas enrere. Per aquest motiu, la USTEC adverteix que si el departament no millora la proposta convocaran vaga a l'inici del curs vinent.

Les principals diferències entre el document que hi havia sobre la taula al gener (que va ser rebutjat amb la convocatòria d'una vaga unitària) i el document actual són tres: dues que rebaixen la proposta i una que la millora. La primera és en relació amb la recuperació del complement d'antiguitat als 6 anys –actualment s'aconsegueix amb 9 anys treballats–. Tot i que la proposta actual inclou aquesta mesura, el que no preveu és el reconeixement del deute que ha provocat en els últims anys el fet que no s'apliqués aquest criteri. Un reconeixement del deute que al gener sí que es posava sobre la taula, amb un compromís de retornar-lo quan hi hagués pressupost per fer-ho.

L'altra rebaixa respecte a l'últim oferiment del departament és pel que fa a l'equiparació salarial entre els docents de formació professional i els de secundària. Novament, el document d'aquest mes de maig inclou la mesura juntament amb la integració d'aquests docents al cos de secundària. La diferència, però, és que, en el cas dels docents que per titulació no puguin fer aquest canvi, el complement salarial per igualar les condicions s'ingressarà només fins al 2026, una limitació temporal que no apareixia a la proposta del mes de gener.

Finalment, la mesura que millora l'oferta del mes de gener va en relació amb la situació d'inestabilitat dels docents interins. Després de les crítiques al concurs de mèrits que ha deixat docents amb anys d'antiguitat sense plaça fixa i que la setmana passada Educació fes públic que, després d'una revisió de les llistes definitives, una vuitantena de docents que havien estat seleccionats deixaven d'estar-ho, el departament s'obre a estudiar la situació dels professionals que quedin fora del procés d'estabilització tot i complir amb els requisits.

Reunió amb el conseller

Demà la proposta del departament es negociarà a la taula sectorial amb tots els sindicats i, després, la USTEC es reunirà amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Davant d'aquestes trobades, el sindicat majoritari preveu tres possibles escenaris. El primer és que Educació presenti una "proposta de mínims" que inclogui tot el que s'oferia al gener sumant-hi un pacte d'estabilitat per als interins i la reversió de l'avançament del calendari escolar i que s'estableixi indefinidament que el juliol no sigui presencial (la mesura de moment només es preveu per aquest curs i el vinent). Una opció que, segons la USTEC, finalitzaria el cicle de mobilitzacions que s'han dut a terme en els últims anys.

El segon escenari és que el sindicat faci "una treva" en les protestes sempre que el departament els faci la mateixa proposta que al gener, amb el compromís d'estudiar la situació dels interins que quedin sense plaça i que la reducció de dues hores de jornada lectiva als més grans de 55 anys es retorni el curs que ve –la proposta actual ho preveu per al curs 2024-2025–. Finalment, des de la USTEC asseguren que, si no es produeix cap d'aquestes dues situacions, convocaran noves vagues al setembre amb un "inici de curs conflictiu".

stats