Societat 07/06/2021

Elena no fa canvis als Mossos i posa Delort als Bombers

Fitxa Sonia Andolz per la direcció de seguretat i Alba Alfageme per les polítiques de gènere

3 min
Pere Ferrer i Joan Delort

BarcelonaGairebé dues setmanes després d’haver arribat al departament d’Interior, el conseller Joan Ignasi Elena ha renovat la majoria de les direccions generals –els càrrecs polítics–. Les úniques que no canvien són la dels Mossos d’Esquadra, on continuarà Pere Ferrer, i la dels Agents Rurals, que ara formen part de l’estructura d’Interior i on es mantindrà Marc Costa. Per als Bombers –la direcció general de prevenció, extinció d’incendis i salvaments–, Elena confia en un alt càrrec històric: Joan Delort, fins ara al 112 i que abans havia dirigit Protecció Civil, el Servei Català de Trànsit i la secretaria de Seguretat, entre altres posicions amb diferents partits. Alguns dels nous fitxatges són Sonia Andolz per a la direcció general d’administració de seguretat i Alba Alfageme al gabinet del conseller com a assessora de la seguretat i les polítiques de gènere.

Els nomenaments s’aprovaran al consell executiu de la Generalitat d’aquest dimarts. Elena els ha avançat en una trobada amb periodistes, en què també ha explicat que els canvis no afecten els càrrecs operatius dels cossos: el major Josep Lluís Trapero continuarà com a cap dels Mossos i l’inspector David Borrell com a cap dels Bombers de la Generalitat. Pel que fa a la direcció general de Protecció Civil, l’assumirà Mercè Salvat, alt càrrec d’ERC que ha passat pels departaments de Justícia, Exteriors i Salut, on ara estava al Servei Català de la Salut. El Servei Català de Trànsit el dirigirà Ramon Lamiel, fins ara gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona. La direcció del telèfon d’emergències 112, que ocupava Delort, estarà vacant.

Elena ha volgut desvincular els nomenaments dels directors generals dels líders “tècnics” dels Mossos i els Bombers. Sobre la continuïtat del major Trapero, ha insistit que “és i seguirà sent” el cap de la policia catalana. També ha anunciat la voluntat de treure Interior de la confrontació entre els partits, “del pim-pam-pum”, per arribar a consensos. Ja ha avançat que s’haurà de buscar aquest acord per “prendre decisions” a la comissió que es vol tornar a fer al Parlament per debatre sobre l’ordre públic. Pel que fa als punts del preacord d’ERC i la CUP que afecten els Mossos, Interior se’ls fa seus. El departament preveu analitzar els pròxims dies si la publicació que es va fer del protocol d’ús del foam compleix el preacord amb la CUP –si es pensa que no, l’eina quedaria suspesa fins que es difongui el protocol complet.

Resultat “diferent” dels desnonaments

Interior també vol “adaptar” el protocol dels desnonaments perquè el resultat “sigui diferent”. Sobre l’àrea de seguretat institucional (ASI), creada en la presidència de Quim Torra i que no depèn de la prefectura dels Mossos, el departament encara no ha aclarit si es mantindrà després que el president Pere Aragonès hagi preferit rebre la protecció de l’àrea d’escortes. Ara l’ASI només s’encarrega dels expresidents del Govern. De l’estructura en com s’organitza la cúpula dels Mossos, Interior no preveu fer canvis immediats. Elena es marca com a objectius la llei que unifiqui els Mossos, les policies locals i els vigilants a més de combatre la violència de gènere i entre els joves. Pel que fa a la presència de representants d’Interior als actes dels cossos de seguretat estatals, el conseller ha dit que “l’obligació” és que la coordinació entre ells funcioni.

stats