Les embarassades i les mares lactants es vacunaran amb Pfizer i Moderna quan toqui al seu grup d'edat

El pla estatal contempla vacunar amb Pfizer menors d'entre 12 i 15 anys amb malalties de risc quan l'EMA ho autoritzi

2 min
Vacunació amb Pfizer, a la Fira de Barcelona

MadridEl ministeri de Sanitat ha anunciat que les embarassades i les mares lactants es podran vacunar però només amb les vacunes ARNm (Pfizer i Moderna). L'actualització de l'estratègia de vacunació publicada aquest dijous inclou per primera vegada aquest col·lectiu i s'estableix que tant les embarassades com les mares lactants s'immunitzaran quan els correspongui per grup d'edat. Fins ara només s'havien vacunat embarassades que pertanyien a col·lectius essencials com el sanitari. Algunes comunitats autònomes preveuen començar a vacunar la població de 40 a 50 anys en les pròximes setmanes. Catalunya ja ha anunciat que ho farà al juny.

Tot i que no s'han fet assajos clínics de Pfizer i Moderna amb dones embarassades, la nova estratègia de vacunació de Sanitat subratlla que en països com els Estats Units, on s'han vacunat milers de mares gestants, no s'ha observat "cap efecte advers sobre l'embaràs". També s'assenyala que altres països, com el Regne Unit i Bèlgica, recomanen les vacunes ARNm pel col·lectiu d'embarassades i mares que donen el pit als seus fills. Espanya va recomanar no vacunar embarassades davant la falta d'estudis científics sobre els possibles efectes adversos, però amb l'experiència d'altres països, s'ha optat finalment per incloure el col·lectiu en l'estratègia de vacunació.

Sanitat també ha confirmat que vacunarà amb Janssen –que és d'una sola dosi– els col·lectius "vulnerables" o "difícils de vacunar" com els temporers, les persones sense llar i els mariners. A més, s'autoritza Janssen per a la població de més de 50 anys. En la nova estratègia, el ministeri encapçalat per Carolina Darias ha autoritzat la vacunació amb Pfizer dels adolescents d'entre 12 i 15 anys amb condicions de "molt alt risc", en situació de gran dependència o que es trobin en centres de persones amb discapacitat intel·lectual, centres tutelats i centres d'educació especial.

stats