Habitatge

Els jutjats hauran d'avisar els serveis socials quan obrin un expedient de desnonament

Drets Socials posa en marxa circuits per fer créixer els lloguers socials alternatius dels grans tenidors

3 min
Mossos controlant un desnonament al barri de Sant Roc de Badalona d'una veïna vulnerable.

BarcelonaEls jutjats hauran d’informar els serveis socials de l’obertura dels expedients de desnonament abans que s’executin per buscar-hi alternatives i evitar que la família es quedi sense sostre. Aquest és el nou protocol que va arrencar fa un any en proves a Terrassa, Manresa, el Bages i el Moianès i que els departaments de Drets Socials i Justícia han estès ja a totes les àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) que hi ha a Catalunya.

El secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, ha detallat en una recent compareixença a la comissió d’Interior del Parlament que els dos departaments de la Generalitat han tirat endavant un protocol pioner a tot l’Estat per lluitar contra el risc d’exclusió residencial, “la porta d’entrada més important a la pobresa severa”, ha matisat.

D’aquesta manera, els serveis socials municipals (per a localitats de més de 20.000 habitants) i els dels Consells Comarcals (competents en poblacions amb menys de 20.000 habitants) guanyaran temps –“un o dos anys”, segons els càlculs d’Amorós–, ja que rebran la notificació d’obertura d’un expedient de desnonament immediatament quan es tracti d’un petit tenidor (és a dir, quan un propietari té menys de cinc propietats). En un termini de 10 dies, les treballadores socials hauran d’avaluar i analitzar si es tracta d’una família en risc i enviar el seu informe als jutjats. Finalment, seran els jutges els que decideixin si tiren endavant el procediment o no.

Entre el gener de l’any passat, quan el protocol es va estrenar en proves a Terrassa, i el 9 de febrer d’aquest any, els jutjats van enviar 655 notificacions de desnonaments, que les ABSS van respondre amb 178 informes de vulnerabilitat. En aquest sentit, el partit judicial de Terrassa ha estat el més actiu. 

Pel que fa als desnonaments amb grans tenidors, s’ha establert un circuit diferent al marge dels serveis socials bàsics perquè estan obligats, per llei, a oferir un lloguer social com a alternativa al desallotjament. Amorós ha explicat que els grans propietaris han de notificar l’ordre de desallotjament a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que ho transmetrà al departament de Drets Socials per determinar si les famílies implicades en els expedients estan en situació de vulnerabilitat.

En aquest apartat es preveu l’actuació de l’Agència de Consum per imposar sancions si hi ha incompliments. Des de desembre del 2023 s’han rebut 40 expedients i, en aquests moments, hi ha 8 casos oberts d’intermediació. “Són xifres petites, estem començant”, ha admès Amorós, que ha assenyalat que hi ha desconeixement de la llei, però també “un blindatge d’alguns grans tenidors que utilitzen la llei de protecció de dades per esquivar l’obligació” de donar el lloguer social.

Historial social compartit

Per tenir un major control de la població vulnerable, Amorós ha anunciat que s’ha proposat als serveis socials bàsics que treballin amb un mateix protocol. Es pretén que, com passa a la primària, en què els metges de capçalera segueixen un patró semblant a l’hora d’omplir els historials mèdics, les treballadores socials també disposin d’una guia per fer preguntes similars sobre indicadors de pobresa i de risc d’exclusió i introdueixin aquestes dades en un programa informàtic compartit. D’aquesta manera, com també passa a la sanitat, les famílies que es traslladin de localitat tindran un historial social que no es perdrà i serà més fàcil que “saltin les alertes en cas de risc d’exclusió residencial”, un dels paràmetres que s’haurà de tenir en compte en les entrevistes.

En la seva intervenció a la comissió d’Interior, Amorós també s’ha referit a les actuacions en contra de la pobresa energètica. Així, ha indicat que el departament ha mantingut “converses no exitoses” amb les empreses elèctriques perquè segueixin Endesa en el conveni per condonar els deutes dels clients vulnerables. Amb tot, el número dos de Drets Socials ha subratllat que Endesa gairebé abasta la majoria d’aquest col·lectiu en risc de pobresa i ha avançat que “en les pròximes setmanes” es començarà la negociació amb aquesta companyia per perdonar el deute de l’any 2022. Pel que fa als comptadors socials, l’eina per evitar les punxades del servei d’electricitat, se n’han posat 67. “Són pocs, però no els té ningú més”, ha dit traient pit, en referència a altres comunitats autònomes.

stats