Emergència social

Aquí no hi ha qui hi visqui: el 10% dels menors catalans malviuen en un habitatge insalubre i sense espai

Save the Children reclama més ajudes perquè les famílies amb fills puguin pagar un pis en condicions

2 min
Una protesta contra els desnonaments a Barcelona.

BarcelonaSi l'estat de l'habitatge és un indicador de la pobresa, el 10% del parc català és insalubre, cosa que inclou la falta de connexió per a l'aigua corrent, una ventilació adient i eliminació de residus, a més de tenir grans humitats o goteres. La dada és superior a la mitjana espanyola, que és del 7,2%, segons l'informe Aquí no s'hi pot viure de Save the Children, que reclama una política social més centrada en la infància, que juntament amb les famílies monoparentals són les grans afectades per l'anomenada pobresa habitacional.

De fet, Catalunya lidera el rànquing no només dels menors que viuen en habitatges insalubres, sinó també dels que viuen en situació d'amuntegament, ocupació o en habitatges temporals, com ara hostals, barraques o assentaments informals. Així, el 8,5% de les criatures catalanes no disposen d'un espai adequat de 15 metres quadrats, que és l'espai mínim, molt superior a la mitjana espanyola si es descompten els percentatges altíssims de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Per a Ona Lorda Roura, responsable d'incidència política de l'ONG a Catalunya, l'augment exponencial del preu dels habitatges no s'ha traduït en un augment de la capacitat econòmica de les famílies. Al contrari, cada cop es troben més "entre l'espasa i la paret", perquè el 40% del pressupost del 20% de les famílies es destina a fer front a les mensualitats de la hipoteca i el lloguer i compten amb menys diners per cobrir "l'alimentació, l'educació, la conciliació o el lleure", qüestions bàsiques per a una bona criança.

Sense una llar adequada, amb bona il·luminació i prou espai, l'impacte en la família és brutal. Lorda indica que amb famílies compartint pisos amb altres nuclis o famílies sobrevivint en una habitació la salut mental queda afectada irremeiablement i, en especial, en els menors d'edat. "Augmenten els conflictes intrafamiliars i els nens tenen més risc de patir maltractaments o obesitat", diu l'especialista, que també subratlla com les mancances en l'habitatge provoquen "més estrès i ansietat i hi ha més ingressos hospitalaris".

La situació és "especialment preocupant" a Barcelona i Girona, on el preu dels lloguers del 2022 s'ha disparat un 12% respecte al 2021, i augmenta el risc de desnonaments. Haver de deixar el pis obliga les famílies a sortir del barri on han viscut i on tenen l'escola i la xarxa familiar o d'amistats. "Queden desarrelats", assenyala Lorda.

Per revertir la "dimensió insuportable" que està assolint a Catalunya la crisi de l'habitatge, Save the Children retreu a les institucions la falta d'habitatge protegit, que és només d'un 1% del parc total d'habitatges enfront de la mitjana europea d'un 9%, a més dels obstacles burocràtics i les llargues llistes d'espera, que impedeixen obtenir un habitatge en condicions dignes per viure-hi.

L'entitat reclama més ajudes i que les polítiques prioritzin els col·lectius monoparentals i les famílies amb fills. En aquest sentit, demana que la renda garantida de ciutadania incorpori un complement d’habitatge per a nuclis amb fills a càrrec, més habitatges protegits i lloguers socials.

stats