Habitatge

Els veïns de l'edifici Venus de la Mina cobraran més per l'expropiació del pis

El Consorci equipara el valor dels habitatges del bloc al preu del mercat de la zona abans d'enderrocar-lo i reubicar els residents

ARA
2 min
Edifici Venus del Barri de La Mina

BarcelonaEls veïns de l'edifici Venus del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, cobraran més indemnització pels seus pisos, cosa que els ha de garantir un habitatge digne de cara a la seva reubicació. La millora és fruit del nou projecte d'expropiació que avalat aquest dilluns pel Consorci del Barri de la Mina, i que substitueix el que ja es va aprovar el 2009 per poder començar l'enderrocament del bloc, on viuen aproximadament un miler de persones.

Segons ha explicat el departament de Drets Socials en un comunicat, el nou projecte inclou l'increment de la valoració dels habitatges, que passa de 79.340 euros –pisos de tres habitacions– i 98.851 euros –els de quatre– a 97.540 i 121.514 respectivament. Això suposa que el valor dels habitatges s'equipara al preu de mercat dels de l'entorn, sense tenir en compte l'estat de conservació.

Per a aquells que no en són propietaris, s'estableix una indemnització per pèrdua de la possessió de 6.846 euros (pisos de 3 habitacions) i 8.529 euros (4 habitacions), a descomptar de la indemnització al propietari del pis. A més, la proposta preveu un increment de les indemnitzacions per despeses de trasllat, que passen d'un interval d'entre 600 i 800 euros a un total de 1.500 per a tots els habitatges.

L'enderrocament de l'edifici, molt deteriorat, es va gestar fa dues dècades, però implicava que els veïns afectats havien de desemborsar la diferència per entrar a viure als nous pisos, i una part dels residents no s'ho podien permetre econòmicament. Després d'un procés judicial llarg i complex, que ha coincidit amb l'evolució del context econòmic i els canvis normatius que s'han donat aquests anys en matèria d'habitatge, urbanisme i d'altres, el Consorci ha aprovat aquest nou projecte.

Metre quadrat per metre quadrat

El nou projecte obre la porta a aplicar l'anomenat decret HAUS, que permet aplicar la fórmula “metre quadrat per metre quadrat” si s'arriba a un acord mutu. És a dir, si el pis expropiat i el pis nou tenen els mateixos metres quadrats, les persones reallotjades només hauran de pagar el cost dels impostos de transmissió.

La nova proposta oferirà la possibilitat de la propietat compartida entre l'administració i el particular, ja que l'IVA generat no és deduïble i és de pagament obligat, fet que suposa una xifra que oscil·la entre els 15.000 i els 20.000 euros. La Generalitat assumirà el pagament d'aquestes quanties de les famílies que no ho puguin afrontar i serà propietària de la part corresponent de l'immoble, una solució innovadora que permet millorar el seguiment i la retenció del parc públic, manté el dret d'usdefruit de l'habitatge dels afectats i soluciona el problema de liquiditat.

Per evitar situacions d'exclusió, i a l'empara del desplegament normatiu que s'ha aprovat des del 2009 fins ara, les administracions del Consorci garanteixen un habitatge a totes les famílies vulnerables del bloc Venus, independentment de la situació contractual de casa seva.

Per poder reallotjar les famílies de l'edifici Venus, es preveuen diverses possibilitats, com ara la recuperació d'habitatges al mateix barri que es destinen a lloguer social propietat del Consorci del Barri de la Mina; l'adquisició d'immobles per dret d'opció i retracte prevista per la llei del dret a l'habitatge; la compra de pisos de segona mà o la construcció d'edificis de protecció oficial.

stats