Societat 25/07/2016

Les famílies de l’edifici Venus demanden el Consorci de la Mina per la "paràlisi" del procés d’expropiació

Exigeixen més de 2,7 milions d'euros pel retard en l’execució del pla presentat el 2009, quan l’administració va assegurar que els oferiria nous habitatges

Acn
2 min
01. A l’edifici Venus hi ha pisos tancats o tapiats amb rètols de “Control Los Manolos Tío Cristina”. 02. Los Portus s’adjudiquen la vigilància del CAP de la Mina. 03. El control dels 86 pisos nous encara buits també se l’adjudiquen Los Manolos.

BarcelonaUn grup de 46 famílies de l’edifici Venus de la Mina, a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), ha demandat el Consorci que gestiona aquest barri "per la paràlisi del procés d'expropiació i enderroc" del seu bloc, que asseguren que "roman en estat ruïnós i insalubre". Els demandants, representats pel Col·lectiu Ronda, reclamen al Consorci –format pels ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona, la Generalitat i la Diputació de Barcelona– més de 2,7 milions d'euros pel retard en l'execució del pla aprovat el 2009. Amb aquell pla, apunten, l’administració els anunciava que l'edifici Venus seria expropiat i enderrocat, alhora que els garantia que serien reallotjats en un altre bloc. Actualment, però, els veïns recorden que segueixen residint a l'edifici Venus i que es troba en un estat "que atempta contra el dret a una vida digna i a la pròpia salut", afirmen.

Fonts dl Col·lectiu Ronda apunten que l'any 2009, el Consorci del barri de la Mina va aprovar inicialment el projecte d'expropiació dels habitatges de l'edifici Venus i el reallotjament dels veïns. La mesura estava inclosa en el pla específic de reordenació i millora (PERM), amb el qual es preveia una intervenció global al barri per regenerar-ne l'entorn urbanístic.

Posteriorment, però, expliquen que el Consorci va instar els veïns a pagar gairebé 40.000 euros per poder accedir als nous habitatges. Els afectats s'hi van oposar i van presentar al·legacions, assenyalant que la mesura anava en contra el decret Haus (Habitatges per a Afectats Urbanístics) que la Generalitat havia aprovat el 2009, on s’estableix que els veïns afectats per una expropiació tindran dret a rebre gratuïtament un nou habitatge similar al que perdin.

El Col·lectiu Ronda assegura que el projecte de l’edifici Venus està "en compàs d'espera" des que el 2010 el Consorci va desestimar aquestes al·legacions, i els advocats apunten que no han tingut constància de l’aprovació definitiva de l’expedient d’expropiació. En aquest sentit, afegeixen que fa gairebé set anys que els pisos construïts per reallotjar els afectats estan sense utilitzar "i permanentment vigilats per evitar que siguin ocupats".

Al mateix temps, els advocats lamenten que el juliol del 2014 el Consorci iniciés la rehabilitació d'alguns dels habitatges de l'edifici Venus, fet que interpreten com una "renúncia" al pla específic de reordenació i millora que s’havia anunciat el 2009.

Per aquests motius, expliquen els advocats, un grup de 46 veïns de l’edific Venus ha decidit acudir als tribunals per exigir una indemnització al Consorci a raó de 10.000 euros per cadascun dels sis anys de retard que acumula el projecte d’expropiació. Alhora, els afectats insten l'administració a "aplicar als veïns de la Mina el mateix criteri que fa servir per resoldre conflictes similars a altres districtes menys estigmatitzats per la misèria i la marginalitat".

stats