Societat 20/04/2016

Emotiu acte a Lleida en record el professor Abel Martínez mort a l'institut Joan Fuster fa un any

Ensenyament admet a tràmit la demanda de la família –reclama 1 milió d'euros– que considera que van fallar les mesures de control

Enric Revuelta
3 min
El pares de l'Abel ahir a la Universitat de Lleida

LleidaUnes cent persones han homenatjat aquesta tarda a Lleida el professor Abel Martínez, el dia en què es compleix un any del seu assassinat per un alumne a l’IES Joan Fuster de Barcelona, uns fets van commocionar la comunitat educativa. L’emotiu acte s’ha fet a la Universitat de Lleida, on l’Abel hi va estudiar, i ha comptat amb la presència dels seus pares i de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz.

A l’acte també hi eren el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; el president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font i Maria Àngels Balcells, la directora de la Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva que vol fomentar la investigació en la convivència en els centres educatius.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i Lluís Font, president del Consell Escolar de Catalunya

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz ha explicat que el Consorci d’Educació de Barcelona [format pel Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Barcelona] ha admès a tràmit la demanda de la família de l’Abel, que considera que van fallar les mesures de control. Reclamen al departament un milió d’euros pels danys morals causats i perquè els pares depenien econòmicament del seu fill. Ruiz ha dit que la família “té el seu dret de fer una reclamació patrimonial” i que atendran la reclamació que facin. En un termini de sis mesos, el Consorci d’Educació de Barcelona haurà de decidir si accepta o no la demanda. En cas que no l’accepti, la família podria presentar un recurs per la via del contenciós-administratiu.

En ser preguntada pels protocols d’actuació per les agressions a les aules, Ruiz ha explicat que des del departament d’Ensenyament s’està treballant per elaborar un protocol “per protegir la seguretat dels docents”, tot i que no n’ha volgut avançar més detalls. Sí que ha dit, però, que ”és responsabilitat de l'administració trobar totes les vies necessàries per garantir la seguretat de tots els docents" i ha assegurat que els sindicats han estat informats de l'elaboració d'aquest protocol. Ruiz ha destacat que l’acte d’homenatge que se li ha fet a l’Abel “era necessari” perquè “segueix en la ment de tot el món docent el lamentable episodi que va passar ara fa un any”. Ruiz ha afegit que aquest no només és un homenatge a Abel Martínez sinó també al conjunt de docents "perquè és trist que algú amb tanta vocació hagi de perdre la vida per ensenyar i educar els altres".

Reflexionar sobre l’adolescència

En l’acte també es va s’ha explicat l’acord a què van arribar el passat mes de novembre la Universitat de Lleida i el Departament d’Ensenyament per crear la Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva. L’objectiu és potenciar la recerca i la formació en l’àmbit de l’educació i l’adolescència, i reflexionar sobre aquells temes que tenen incidència en els adolescents de forma interdisciplinària en els centres educatius. A aquesta càtedra s'hi podrà accedir a partir del curs que vé i està adreçada a tots els alumnes de batxillerat, de grau i de màster que vulguin investigar sobre temes relacionats amb la convivència en els centre educatius, la salut mental, l’impacte de les xarxes socials o les noves tecnologies en l’adolescència.

stats