Empitjora la pressió als hospitals pel covid: hi ha 513 persones a l'UCI i 1.711 ingressats

La velocitat de contagi (Rt) comença a créixer i se situa en el 0,91

Elena Freixa
2 min
Infermeres atenent un malalt a l'UCI en una imatge d'arxiu

Els indicadors del covid-19 empitjoren i ja es comencen a veure els efectes de la Setmana Santa a Catalunya. Pugen els indicadors de risc amb un repunt de la velocitat de propagació (Rt), que ja s'enfila fins al 0,91 després de dies a la baixa, i el risc de rebrot creix fins als 226 punts (13 més que dissabte), segons l'última actualització del departament de Salut. Als hospitals la pressió segueix a l'alça, amb un increment de casos crítics –les UCI tenen 513 llits ocupats per covid-19– i també més ingressats en planta, amb 1.711 pacients en total, 82 més que l'actualització de dissabte.

La incidència a 14 dies també repunta i passa de 244,32 a 247,80. S'han notificat 1.651 nous casos per PCR o bé test d'antígens en les últimes hores. Pel que fa al nombre de morts, s'ha informat de 20 noves víctimes, que situen la xifra total de defuncions en 21.539.

La situació que viuen els centres sanitaris és, ara per ara, el que més preocupa, en plena expansió de la quarta onada a Catalunya. Malgrat que les dades no mostren de moment una explosió de casos derivada de la Setmana Santa, sí que s'observa un creixement massa ràpid a les UCI, que ja són plenes abans que s'arribi al pic de contagis. "Estem parlant que podem arribar als 600 malalts a l'UCI a finals de la setmana que ve o principis de la següent", ha advertit la investigadora del grup Biocomsc Clara Prats, en una entrevista a RAC1 aquest diumenge.

A partir dels 600 ingressats a les UCI "es posa en perill el sistema sanitari, perquè vol dir que ja tens la meitat de les unitats ocupades amb pacients covid i has d’aturar altres intervencions que també requereixen llits de crítics", alertava en aquest reportatge la cap de medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins

Davant d'aquest escenari, els professionals sanitaris demanen prendre mesures que continguin la pandèmia –un 8,15% de les proves han donat positiu l'última setmana, quan l'OMS recomana que sigui de menys del 5%– perquè alerten que la campanya de vacunació no arribarà a temps per ser un tallafoc dels contagis en aquesta onada.

Atents a l'evolució dels casos

Prats ha explicat que el creixement dels contagis que s'ha observat fins ara i el que projecten les dades encara provisionals amb què treballa el Biocomsc no mostren una "explosió" de casos sinó un creixement similar al que ja hi havia a principis de la Setmana Santa i les setmanes prèvies. Malgrat això, ha certificat que els dies festius van caure molt els diagnòstics i les dades són enganyoses: "Vam entrar a la Setmana Santa amb uns 10.000 casos setmanals i en els dies festius vam caure a 8.000 casos setmanals, una baixada que és falsa i que respon clarament al fet que no s'estava diagnosticant", ha resumit.

Aquests 2.000 casos que no van aflorar –en xifres aproximades i arrodonides, ha advertit Prats– en part ho van fer dimarts i dimecres, però no tots. En tot cas, segons Prats, els pròxims dies ajudaran a tenir una idea més clara de si la Setmana Santa va atiar al foc per entrar en un creixement de la pandèmia més ràpid. Les dades amb què treballen al Biocomsc, un cop eliminat l'efecte dels dies festius, situen la velocitat de propagació actual pròxima a l'1,1 a Catalunya, ha dit l'experta.

stats