BARCELONA
Societat 08/12/2019

Enderrocs a la Model per encabir-hi dues escoles

La gran transformació de l’antiga presó està pendent del concurs arquitectònic

Maria Ortega
2 min
Enderrocs a la Model per encabir-hi dues escoles

BarcelonaEl 2020 serà l’any d’inici dels enderrocs a l’antiga presó Model de Barcelona, buida des que es va traslladar l’últim pres el juny del 2017, i pendent de la resolució del concurs internacional per a la seva gran transformació en un pol d’equipaments i espai verd. El que avançarà l’any que ve són els usos provisionals del recinte, que acollirà dues escoles públiques. Una d’elles, l’Escola Xirinacs, ja funciona en mòduls des de fa tres cursos en un espai annex, a la confluència dels carrers Entença i Rosselló, i l’any que ve, quan ja tindrà alumnes de primària, necessitarà un altre pati, que es guanyarà enderrocant l’antic edifici de la infermeria de la presó.

L’altra és l’Escola Entença, que també es troba en mòduls però en un espai -insuficient- a l’Escola Indutrial, i que, a hores d’ara, no té assignada cap ubicació definitiva. El curs passat es va frustrar, a l’últim sospir, el pla de traslladar aquest centre de manera temporal als jardins de Marcos Redondo, a la cruïlla entre Comte Borrell, Buenos Aires i l’avinguda de Sarrià. Ara, per fer possible el creixement necessari dels mòduls de cara a l’any que ve, l’Ajuntament ha previst traslladar l’escola provisionalment també a la Model.

Per fer-l’hi cabre caldrà enderrocar l’edifici de l’antiga bugaderia -que també ubicava a la planta baixa el forn de pa i en una de les ales de la primera planta el geriàtric per a interns- i un magatzem, a la part del recinte que queda a tocar del carrer Provença. Tant la bugaderia com la infermeria són construccions afegides a l’edifici original de la Model.

No seran, amb tot, les primeres actuacions a l’antic centre penitenciari, on ja s’ha recuperat per a ús veïnal l’edifici i el pati de la recepció del carrer Entença. Hi ha un auditori i una sala d’actes -també provisionals- que han costat 600.000 euros. El següent pas serà, a principis d’any, la retirada d’elements com la reixa perimetral i la demolició d’espais com l’antic teatre.

Els enderrocs per encabir les escoles es preveu que es facin a la primavera perquè els nous equipaments provisionals estiguin a punt per engegar el curs 2020-21. L’associació de famílies de l’Escola Entença, que fa anys que reivindica una ubicació definitiva -i que va arribar a ocupar l’Ajuntament -, tot i celebrar tenir un emplaçament per arrencar el curs que ve, reivindica que l’espai assignat hauria de ser més gran per assimilar-se als estàndards dels altres centres. En el cas de la Xirinacs, es demana que les demolicions també incloguin el mur que hi ha darrere dels mòduls perquè tot el nou espai quedi connectat. També preocupa que els enderrocs es facin mentre dura el curs escolar.

Els plecs del projecte tenen en compte que caldrà adoptar les “mesures necessàries” per garantir la protecció d’aquest espai i s’especifica, també, que en la mesura del possible els treballs es faran sense maquinària pesada. Els projectes per a les dues escoles, que compten amb un pressupost d’uns 900.000 euros, es dissenyen com un mirall: ocuparan espais similars.

stats