Societat 02/02/2016

Els equilibris d'Unió de Pagesos davant la manifestació contra el Pla Hidrològic

El sindicat marcarà un perfil propi amb una pancarta on hi posarà: "L'aigua és vida, també per al camp! Defensem la pagesia"

Arnau Garcia
2 min
Els membres de la Comissió permanent d'Unió de Pagesos; Rafel Verdiell, Hilari Curto i Joan Caball

BarcelonaUnió de Pagesos (UP) se suma a la manifestació d'aquest diumenge convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, però ho farà amb un perfil propi, defensant la "compatibilitat" entre el manteniment del cabal del riu i les necessitats dels pagesos. Els representants d'aquest sindicat desfilaran darrere d'una pancarta on hi posarà: "L'aigua és vida, també per al camp! Defensem la pagesia". Critiquen que el decret aprovat enfronta diferents territoris i no està pensat de manera integral, sinó que el Govern espanyol "ha fet prevendes depenent del suport al pla".

El portaveu de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, Joan Caball, defensa tant la necessitat d'un cabal ecològic que preservi la biodiversitat del delta de l'Ebre com la seva compatibilitat amb els regadius que haurien de ser "social, ambiental i econòmicament sostenibles". Així doncs, des d'UP s'oposaran "a qualsevol pla de conca que no garanteixi aquests equilibris".

L'aposta que fan consistiria en atendre cada cas amb el sistema de reg més eficient possible, ja que consideren que les noves tecnologies han canviat els sistemes tradicionals. Afegeix, en aquesta línia, que "amb la mateixa quantitat d'aigua es poden regar moltíssimes més hectàrees que vint anys enrere".

D'altra banda, destaca la importància de garantir el regadiu, posant com a exemple que "la biodiversitat quedaria afectada si no es garanteixen els camps d'arròs". Per tant, afegeix que "una planificació d'un trajecte d'un riu tan important s'ha de fer de manera integral, pensada discutida", però critica que no s'ha fet.

Un pla aprovat de manera "caciquil"

Denuncia que el pla de conca hagi enfrontat els dos territoris i reitera que el principal argument de la Unió de Pagesos per oposar-se al PHE és que s'ha aprovat "de manera caciquil i basada en l'especulació". Lamenta que el Govern espanyol hagi fet "pre-vendes" de concessions d'aigua "a canvi de silenci o no oposar-se al pla" i conclou que "pot trencar el territori i el futur". Critica que s'hagi imposat el pla i les xifres de regadiu i de cabals i afirma que "cal saber com i qui regula el riu", que ara està en mans "poc transparents", com són les companyies elèctriques.

Suport al pla

Qui si ha donat suport a aquest pla són les comunitats de regants de les Terres de Lleida, tal com van explicar a l'ARA fa unes setmanes. Josep Maria Jové creu que el pla garantirà el reg de fins a 68.000 hectàrees i afirma que "el pla s'ha fet amb uns estudis que garanteixen l'equilibri per no deixar el delta de l'Ebre sense aigua i que els pagesos tinguin l'aigua garantida". Afegeix que les zones urbanes i les indústries també es veuran beneficiades per l'augment del cabal del Segre.

En un sentit semblant es va expressar el president del canal d'Urgell i de l'Associació Catalana de regants, Ramon Carné, que va alertar del perill de “deixar de regar en moments determinats i desembassar els pantans”. Alhora va criticar la postura de la Generalitat, per rebutjar el nou Pla Hidrològic però alhora demanar que es plantegin els nous regs del Segarra-Garrigues amb garanties.

stats