ERC apressa Colau a comprar edificis singulars com el Gimnàs Social Sant Pau

Els republicans presenten una carta als Reis amb els immobles que proposen adquirir amb la partida de 30 milions pactada amb el govern

2 min
Colau i Maragall aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaA pocs dies per arribar a l'equador del 2021, el grup municipal d'ERC a Barcelona retreu al govern de Colau que encara no s'hagi mogut res en el paquet d'inversió de 30 milions d'euros que uns i altres van pactar en la negociació dels pressupostos per adquirir edificis de la ciutat que es considerin singulars. Els republicans han presentat avui la seva particular carta als Reis de possibles adquisicions al govern. A la llista, que no han detallat sencera per no interferir en possibles preus de negociació i en la qual admeten que hi ha propostes per valor de més de 30 milions, hi destaca el nom del Gimnàs Social Sant Pau, perpètuament amenaçat de desnonament. Hi destaca perquè, en aquest cas, la variable del temps és important i després de salvar in extremis l'última amenaça de desallotjament, que el jutge va suspendre per donar més temps a la negociació, els dies tornen a córrer en contra del projecte social. Si no hi ha fumata blanca abans d'un mes, tornarà a ser real l'amenaça de desallotjament.

Fins ara la negociació s'havia encallat de forma pública entre els 9,7 milions que oferia el consistori com a última proposta i els prop de 14 que reclamava a propietat, i els de Colau havien intentat com a últim moviment involucrar el Govern en la negociació de la compra. Avui hi ha prevista, de fet, una segona trobada entre les àrees implicades del consistori i de la Generalitat per explorar vies d'entesa.

En paral·lel, al mateix Ajuntament, ERC ha insistit en la necessitat de rubricar aquest acord, un projecte que asseguren que té "prioritat absoluta", i d'avançar, també, en altres compres per evitar que la partida pactada acabi engreixant el superàvit municipal. Els preus de compra, segons han insistit els regidors republicans Jordi Castellana i Jordi Coronas, han de ser "raonables" perquè es fan amb diners públics, però remarquen que les compres s'han de començar a moure de seguida perquè, fins ara, només s'ha tancat la de tres finques del barri d'Horta, en concret als carrers Doctor Letamendi i Mont-ral, per evitar l'expulsió de 45 famílies i que, en aquest cas, l'acord venia de l'any passat.

ERC inclou a la llista de la compra edificis com la modernista Casa Tosquella, a Sarrià-Sant Gervasi, que és un Bé Cultural d'Interès Nacional que està, des de fa anys, en un precari estat de conservació i que ha sortit a la venda en diferents portals immobiliaris. També hi posen els antics estudis de cinema Batet i Blay, al barri del Coll, que estan a punt de ser enderrocats, i l'edifici de l'antiga editorial Gustavo i Gili, en un interior d'illa de l'Eixample, i que els republicans ja van proposar convertir en la seu europea de la Bauhaus.

Hi sumen, també, edificis de titularitat estatal, com el Centre Vila, a la Vila Olímpica, i l’edifici de la Seguretat Social, a la ronda de Sant Pere, a més d'espais de propietat municipal als quals encara no s'ha donat ús, com ara la nau central del recinte fabril de Can Batlló que, com va denunciar l'ARA, no avança en el projecte per acollir el futur arxiu municipal, o el palau del Laberint d'Horta.

stats