Societat 08/06/2018

L'escola que s'ha d'instal·lar a la Model portarà el nom de Xirinacs

El procés de debat ha valorat la seva lluita pacifista i la seva vinculació amb l'antiga presó

Maria Ortega
2 min
El pati de l'escola/ ACN

BarcelonaL'antiga presó Model de Barcelona està en ple procés de reflexió per convertir-se en un nou espai ciutadà que barrejarà equipaments, habitatges i parc. De moment, però, ja ha començat a obrir les portes d'alguns dels espais per simbolitzar el canvi d'etapa, a l'espera que puguin començar les grans obres, el 2020. Un dels primers símbols de la seva reconversió és la tria del nom definitiu de l'escola que ara funciona en mòduls al costat de l'antic recinte penitenciari. És un dels equipaments inclosos en el projecte de transformació, i s'ha decidit –per votació– que el seu nom homenatgi la figura del pacifista Lluís Maria Xirinacs. El nom definitiu de l'escola, però, serà Xirinacs a seques perquè agrada la fonètica.

Un dels reptes dels primers mesos de funcionament d'una nova escola és escollir-ne el nom. Es busquen propostes que s'identifiquin amb el projecte del centre o amb l'espai on s'ubica. O amb totes dues coses. Però el repte, si el que es busca és un nom per a una escola que s'ha d'instal·lar en un recinte com el de l'antiga presó Model, és doble. Aquest és el procés que s'ha viscut, durant els últims mesos, a l'escola pública que portava el nom provisional d'Eixample 1. I, justament avui, quan fa un any del trasllat de l'últim pres de la Model, s'ha donat a conèixer que l'escola homenatjarà Xirinacs. La seva lluita pacífica –va ser candidat tres anys consecutius al Premi Nobel de la Pau–, la defensa que va fer dels drets humans i el fet que fes de l'entorn de la Model l'escenari de la seva protesta –s'hi asseia dotze hores al dia per demanar l'amnistia dels presos polítics– han sigut decisius per escollir la figura de Xirinacs per donar nom al centre.

La proposta, de fet, s'ha imposat en les tres voltes de votació que s'han celebrat entre les famílies i el personal de l'escola i ha deixat enrere altres noms com el finalista Eixample –en referència a la zona on s'ubica el centre i al nom provisional que ja tenia–, Gresol –un recipient utilitzat per fondre metalls i aconseguir aliatges que, en el cas de l'escola, és una metàfora de com es converteix una presó en un lloc nou–, Llibertat i Enriqueta Gallinat –activista política vinculada a l'Eixample que va participar en la fundació de l'Associació Dones del 36–.

Lluís Maria Xirinacs, que va morir el 2007, no té, de moment, cap plaça ni carrer dedicats a Barcelona. L'escola adoptarà oficialment el nom en la festa de final de curs que celebra el dissabte 16 de juny. Faltarà encara que la proposta de nom segueixi la seva tramitació habitual fins a sortir publicada al DOGC.

La transformació de la Model es debat, en aquests moments, entre tres projectes que proposen diferents encaixos per a totes les peces previstes, i el compromís de l'Ajuntament és traslladar als veïns la proposta consensuada el mes que ve i que les obres puguin estar en marxa el 2020. L'escola és un dels equipaments previstos, però també hi haurà un institut, una escola bressol, un casal de joves i un espai poliesportiu, a més de pisos socials i pisos dotacionals per a gent gran.

stats