Societat 23/12/2019

Les escoles que conviuen amb amiant, en contra de la reparació provisional

Les famílies de Barcelona afectades denuncien que el procediment no té les garanties necessàries

Maria Ortega
3 min
El pati de l'Escola 9 Graons amb les bastides col·locades al voltant de la coberta

BarcelonaEl Consorci d'Educació de Barcelona s'havia compromès a aprofitar l'aturada nadalenca de les classes per començar a posar fil a l'agulla als problemes de les escoles que conviuen amb cobertes d'amiant. El primer pas, a l'espera d'expropiar els espais afectats, era aïllar les teulades de fibrociment que queden al costat de l'Escola 9 Graons, a la Dreta de l'Eixample, i també de tres centres que es troben en l'àmbit de la plaça de les Glòries: les escoles Encants i Gaia i la bressol Leonor Serrano. El projecte que es vol seguir, però, ha encès les alarmes de les associacions de famílies d'aquests centres fins al punt d'haver demanat que no es facin els treballs fins que hi hagi garanties que es compleixen les condicions de seguretat i que les actuacions tindran els resultats desitjats. El que les ha posat en guàrdia és que el pla, que divendres va rebre el vistiplau del departament de Treball, preveu l'aplicació d'un producte encapsulador, anomenat Aquaflex, que, segons les seves instruccions d'ús, requereix una neteja prèvia de les plaques amb aigua a pressió per garantir uns bons resultats i que aquesta actuació, tenint en compte el risc de despreniment de fibres que comportaria, no està prevista.

El que recull el pla de treball al qual ha tingut accés aquest diari és que s'aplicaran dos productes diferents: un fet a base de resines sintètiques que busca estabilitzar el material degradat, i el segon, que és el recobridor pròpiament dit. Famílies de les escoles afectades s'han reunit d'urgència aquests dies tenint en compte que els treballs poden començar 72 hores després de l'aprovació del pla i que en el cas de 9 Graons ja hi ha bastides envoltant el pàrquing afectat. Creuen que el procediment s'ha decidit a correcuita i recelen dels seus resultats, ja que, asseguren, des de l'Ajuntament els han reconegut que, com que el producte no s'aplicarà seguint les instruccions estrictes del fabricant, la seva efectivitat podria ser per a uns dos mesos.

L'higienista i expert en amiant Lluís Mallart, que ha seguit el cas de prop, comparteix el diagnòstic. "Jo ja vaig dir que el millor era una cobertura amb plàstics resistents, però no ho van veure convenient", assegura, i es declara "preocupat" perquè aquest mètode d'actuació pugui establir precedent i aplicar-se en més cobertes d'amiant. "És un desastre absolut", sentencia, i explica que l'aplicació del producte encapsulador fa que el procés definitiu de retirada de les plaques sigui molt més costós perquè caldrà arrencar-les i, prèviament, aïllar-les amb una mena de bombolles. Lamenta, a més, que el procediment podria ser útil en una superfície llisa però que aquest no és el cas de les cobertes afectades, que tenen esquerdes i líquens. Mallart, de fet, es va oferir a fer el seguiment dels treballs com a perit extern però es va considerar que no era necessari i serà la mateixa empresa responsable de l'obra, Ides, la que en faci el control. Un punt que també inquieta les famílies.

"La informació ens ha arribat a última hora i ens genera molts dubtes", assegura Sònia Hernández-Montaño, de l'AFA de l'Escola Gaia, que defensa que l'actuació es faci "més tard però amb més garanties". Les tres escoles de l'àmbit de Glòries han enviat una carta conjunta als responsables del districte de l'Eixample en què demanen que s'aturi el pla previst i 9 Graons, on alguns alumnes van deixar de fer servir el pati per la proximitat a la teulada, també n'ha enviat una en què demana més informació del projecte que es vol dur a terme.

En aquest cas, l'aïllament de la coberta, que queda com un queixal a dins del pati, és el pas previ a l'expropiació del pàrquing, situat al passeig de Sant Joan, que el govern municipal preveu fer durant aquest mandat. Els treballs d'encapsulament de la coberta, d'uns 700 metres quadrats, es preveu que durin cinc dies i que es facin ara aprofitant el període no lectiu. Fonts del Consorci d'Educació defensen que el pla, amb l'ús d'Aquaflex, ja té l'autorització del departament de Treball.

La polèmica arriba només uns dies després que es constituís la Comissió per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya (CEAC), que té com a objectiu impulsar totes les accions necessàries per eliminar definitivament la presència de fibrociment. La Comissió treballarà per avaluar la situació actual i fixar mecanismes de cooperació i control.

stats