Mor un home sepultat als terrenys afectats pel 'Gloria' a Cànoves i Samalús

L'alcalde desvincula l'accident del temporal però els veïns lamenten que l'Ajuntament fes cas omís dels informes tècnics

3 min
Els Bombers treballant en el rescat de l'home sepultat.

BarcelonaUn home ha mort aquest dissabte després de quedar sepultat per una esllavissada al mateix turó que es va veure greument afectat pel temporal Gloria ara fa dos anys a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental). Aleshores tres cases es van ensorrar i set més van patir danys estructurals. Fins a una desena de dotacions de Bombers i un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Sanitàries (SEM) s'han mobilitzat per rescatar l'home. Segons ha pogut saber l'ARA, els fets han passat poc abans de les 13 hores, quan un veí de la zona, molt pròxima a l'esllavissada del Gloria, treballava amb dos operaris més per fer una rasa. "Pel que sembla tenia filtracions d'aigua des de feia temps i volia fer una rasa per desviar l'aigua", ha explicat un veí a aquest diari.

Els Bombers han confirmat que la rasa era pròxima a un mur de contenció que ha acabat cedint i ha atrapat un dels dos operaris, que ha quedat sepultat sota terra. Els Bombers han fet treballs d'apuntalament per poder accedir a la zona amb seguretat i iniciar les tasques de rescat. Després de més de quatre hores, han localitzat el cadàver, però no ha estat fins gairebé la mitjanit que han pogut rescatar-lo.

L'accident ha tingut lloc l'endemà que els veïns d'aquest municipi denunciessin a l'ARA l'abandonament que pateixen per part de l'administració dos anys després del temporal que va provocar una esllavissada, fet que ha impedit que puguin tornar a viure a casa seva. "Feia temps que avisàvem que això podria tornar a passar", lamenta el Xavi, un dels veïns afectats pel temporal.

L'Ajuntament desvincula l'accident de l'estat dels terrenys

En canvi, l’alcalde de Cànoves i Samalús, Josep Cuch, desvincula d’entrada la relació entre l’estat dels terrenys després del temporal i l’accident, que qualifica de “laboral” i que circumscriu a “unes obres en una finca privada”. De fet, ahir mateix assegurava a l'ARA que el fet que hi hagi hagut un despreniment "no significa que n'hi hagi d'haver més". “L'accident s’ha produït en un terreny al costat del turó on hi va haver l’esllavissada ara fa dos anys pel temporal, però no sembla que hi hagi una relació”, ha afirmat aquest dissabte en conversa amb l’ARA. Segons Cuch, del partit independent Nou Impuls i Unitat, caldrà esperar l’informe i la valoració dels Bombers abans de treure conclusions.

El grup de veïns relaten que durant tot aquest temps no han rebut cap ajuda de les asseguradores, que els diuen que res del que ha passat els entra a la pòlissa, ni del Consorci del Compensació, que al·lega que "no preveuen les esllavissades". Tampoc l'ajuntament del municipi se'n fa càrrec perquè assegura que al ser una propietat privada no poden intervenir-hi. No obstant això, els afectats han encarregat i pagat de les seves butxaques informes tècnics detallats amb sondatges a tota la muntanya (vegeu imatge) per valor de més de 40.000 euros que han fet arribar al consistori i que evidencien que el terreny està cedint per l'acumulació d'aigua al subsol. "A qui pertany el subsol? Segons la llei, a l'administració", afirmen.

L'informe dels tècnics conclou que al subsol hi ha corrents i bosses d'aigua (fletxes en blau cel) i tres falles (ratlles discontínues).

Els informes revelen que hi ha bosses d'aigua i també tres falles just a sota de les cases. Malgrat això, s'han construït amb els permisos adients. La solució és un mur de contenció amb pilotatges a molta profunditat per ancorar-los sobre terreny dur que costa 1,5 milions d'euros i que les famílies afectades no poden assumir. L'alcalde defensa que el consistori no pot oferir ajuda econòmica per fer aquesta actuació perquè "la llei no els hi permet" i insisteix que les bosses d'aigua que s'han trobat metres endins pertanyen a l'Agència Catalana de l'Aigua. Ells no hi poden fer res, insisteix. "El problema aquí és que les asseguradores no responen i no se'n volen fer càrrec", resumeix Cuch. Atesa la inacció de les administracions, els veïns no només denuncien la falta de solucions i ajuda, sinó que també lamenten la falta d'empatia amb què se'ls tracta.

stats