Societat 16/12/2014

Espadaler diu que els detinguts pertanyen a "una organització criminal amb finalitats terroristes"

Agents dels Mossos han fet 14 escorcolls i han detingut 11 persones

Ara
1 min
Ramon Espadaler, divendres a Amposta / ACN

BarcelonaEl conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha comparegut aquest dimarts per explicar l'operació en curs contra una "organització criminal amb finalitats terroristes" després que els Mossos d'Esquadra hagin practicat 14 escorcolls i hagin detingut 11 persones.

El conseller ha destacat que l'actuació policial, batejada com operació Pandora i coordinada pel jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, parteix d'una investigació iniciada pels Mossos el 2012, arran de l'aparició sovintejada d'alguns artefactes explosius, tot i que ha evitat donar més detalls perquè el cas està sota secret de sumari i encara està obert. Segons ha pogut saber l'ARA, als arrestats se'ls atribueix la col·locació de 10 artefactes explosius els anys 2012 i 2013, molts dels quals en caixers automàtics. El mateix grup estaria relacionat amb la col·locació d'una bomba en una sucursal de Barcelona d'un banc del grup italià Mediolanum, que va ser desactivada pels artificiers dels Mossos, el setembre de l'any passat. La majoria dels altres artefactes, però, sí que van arribar a explotar, segons fonts policials.

Espadaler ha precisat que l'objectiu de l'operació té a veure amb "l'anarquisme violent", tot i que ha recordat que el món anarquista té "diferents expressions". De les 11 detencions, 8 s'han fet a Barcelona, una a Sabadell, una a Manresa i una més a Madrid, però cap d'elles s'ha practicat a l'interior de la Kasa de la Muntanya. L'entrada a aquest immoble ha sigut la part més visible de l'operació, tot i que Espadaler ha assegurat que el registre té a veure amb l'operació en curs i no amb un hipotètic desallotjament d'una casa que fa 25 anys que està ocupada. Cap a les 13.00 hores ja s'havia escorcollat el 50% de l'immoble.

stats