Societat 10/12/2015

Estudiants de la UB obliguen a ajornar la creació de la nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB

Protesten perquè la fusió dels estudis d'Infermeria, Medicina i Odontologia en un mateix centre suposarà una pèrdua d'identitat per a aquestes disciplines

Martí Gelabert
2 min
Estudiants de la facultat d'infermeria fent classes a la seu de la UB

BarcelonaUna cinquantena d’estudiants han bloquejat aquest dijous els accessos a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) i han obligat a suspendre la sessió ordinària del consell de govern, que es reunia per aprovar la creació de la nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Aquesta mesura suposa fusionar els estudis d’infermeria amb els de medicina i odontologia. Els estudiants protesten perquè la creació d’aquesta nova facultat representarà una pèrdua d’identitat, autonomia i visibilitat per a aquestes disciplines.

En aquest sentit, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha emès una carta oberta al rector, Dídac Ramírez, en què reclama aturar aquesta fusió. “Suposarà una pèrdua d’autonomia en les estratègies i decisions que afecten el desenvolupament de la professió des de la docència”, lamenten, i afegeixen que representarà “una situació de desavantatge desproporcionada” en relació a la representació de la carrera en els òrgans de govern de la UB. També recorden que la reforma és contrària al Pla de Salut de Catalunya, que compta amb l’aportació d’un servei diferenciat i específic del col·lectiu infermer. La Universitat preveu posar en marxa aquesta nova facultat el proper curs.

Més recursos

La UB, per la seva banda, defensa que es tracta d’una reforma estructural que produirà més recursos i que només és una reforma interna que no afectarà la vessant acadèmica, ja que es mantenen els graus i els màsters. La Universitat va emetre ahir un comunicat on assegura que la protesta estudiantil, així com es va dur a terme, “no és acceptable”, ja que posposa la presa d’altres decisions com l’aprovació dels pressupostos de l’any 2016 i el nou reglament d’interins. “No disposar de pressupostos impedeix obrir les convocatòries de concurs de professorat i de personal d’administració i serveis”, explica el comunicat. La UB, per desencallar la situació, preveu convocar els pròxims dies una nova sessió del consell de govern, tot i que no s’especifica la data.

Amb aquesta reforma, la Universitat de Barcelona preveu que tant els serveis als estudiants com les possibilitats d’ocupabilitat i d’oferta d’ajuts es veuran reforçats. El personal d’administració i serveis tindrà més possibilitats de desenvolupament professional, i el professorat i el personal investigador disposaran dels recursos i les sinergies necessaris per participar en projectes de recerca internacionals.

Aquest pas forma part de la reestructuració que està duent la UB, que preveu passar de 18 a 10 centres i fer una reducció del 50% dels departaments.

stats