Societat 24/11/2016

Dos de cada deu europeus (homes) creuen que les víctimes tenen la culpa de la violència masclista

Un Eurobaròmetre revela que el 17% dels ciutadans consideren que hi ha motius que justifiquen una agressió sexual

Laia Forès
2 min
Manifestació contra la violència masclista a Madrid el 2015

Brussel·lesCada vegada hi ha més europeus conscients del problema de la violència de gènere i que consideren inacceptables les agressions contra les dones, però les actituds i idees masclistes persisteixen en ple segle XXI. Gairebé 2 de cada 10 homes europeus (19%) consideren que la violència contra les dones està "sovint" provocada per la víctima, segons revela l'Eurobaròmetre publicat aquest dijous per la Comissió Europea. També hi ha dones, però en menor proporció (15%), que tenen la mateixa percepció.

L'Eurobaròmetre posa en relleu l'existència de grans diferències entre països. A Letònia, per exemple, el 53% dels ciutadans pensen que les dones víctimes d'agressions en tenen sovint la culpa. A l'altre extrem hi ha Holanda, on el 6% d'enquestats donen suport a la idea que la violència està provocada per les víctimes. Espanya és el tercer estat membre amb un percentatge menor de persones que estan d'acord amb l'afirmació (10%).

L'enquesta revela algunes dades molt preocupants: només un 68% dels europeus creuen que no hi ha cap motiu que justifiqui una agressió sexual sense consentiment. Un 17% dels enquestats consideren que sí que n'hi ha i assenyalen com a motius que la víctima estigui beguda o drogada (12%), que voluntàriament accedeixi a anar a casa de l'agressor (11%), que vesteixi roba sexi o provocativa (10%), o que no digui clarament que no i no lluiti físicament per evitar l'agressió (10%).

Dones que van soles pel carrer o tenen més d'un company sexual

Altres motius que, segons els enquestats, justifiquen l'agressió sexual és que la víctima hagi flirtejat prèviament (7%), que vagi sola pel carrer (7%) i que tingui més d'un company sexual (7%), entre d'altres. A Espanya, els percentatges són menors i, en canvi, als països de l'est d'Europa són sensiblement més grans, especialment a Romania, on 3 de cada 10 persones creuen que està justificada una agressió sexual si la víctima va beguda o drogada.

En general, els europeus consideren que la violència de gènere és "inacceptable" i ha d'estar castigada per la llei (84%), però un 12% dels ciutadans creuen que és inacceptable però no sempre hauria d'estar penalitzada. Un 2% dels enquestats responen directament que és acceptable en algunes circumstàncies.

Un assumpte privat

Tot i l'esforç de la societat civil i els governs per conscienciar sobre la violència masclista i visibilitzar-la, un 15% dels europeus consideren que és un assumpte privat que hauria de resoldre's a casa. En aquest cas, la mitjana espanyola (14%) està molt pròxima a la comunitària.

"No podem ignorar les conseqüències enormes que la violència contra les dones té sobre la família, les comunitats, la societat i l'economia. Hem de posar fi junts a aquesta violència i als estereotips que posen en perill les dones", afirma la Comissió Europea en un comunicat.

stats