Societat 22/07/2015

El cop de calor: què és i com evitar-lo

T'expliquem, en set claus, què cal fer quan es pateix un cop de calor

Ara
2 min
Cal evitar l'activitat física intensa durant les hores de més calor / GETTY

BarcelonaAquest dimecres un home de 48 anys ha mort a Tortosa víctima d'un cop de calor, la primera víctima en un estiu amb temperatures molt elevades. La calor agrada a molta gent, però és un factor de risc per a la salut i obliga a prendre una sèrie de precaucions si no volem tenir problemes, el principal dels quals és el de patir una insolació o cop de calor.

  • Què és un cop de calor?

És patir un augment de la temperatura corporal durant un període que superi els 10 minuts.

  • Què el provoca?

La calor elevada, sobretot si és humida (raó que explica per què hi ha més episodis d'insolació a la costa que a l'interior); no ingerir líquids; esforç físic excessiu (treballadors a l'aire lliure, esportistes); l'arribada sobtada d'una onada de calor després d'uns dies de temperatures agradables (fet que impedeix que el cos tingui temps per adaptar-se a la nova situació).

  • Quins riscos comporta?

Molts òrgans corporals, sobretot el cervell, deixen de funcionar correctament si la temperatura és elevada.

  • Quines persones són més vulnerables?

Els nens petits i les persones grans. Els nens petits, perquè juguen molt a l'aire lliure. I les persones grans perquè no tenen sensació de set, cosa que contribueix a fer que no estiguin correctament hidratades.

  • Quins són els símptomes?

L'episodi comença amb una suor intensa, que s'atura després. La persona està marejada, confosa i desorientada. La pell està vermella i seca, hi ha febre alta i el cor batega més de pressa. Es pot arribar a perdre la consciència i, fins i tot, entrar en un coma.

  • Què podem fer per prevenir-lo?

Evitar l'activitat física intensa durant les hores de més calor; evitar els àpats copiosos, sobretot calents; beure molta aigua o sucs, fins i tot quan no es té set; al carrer, dur el cap cobert i vestir amb roba clara, còmoda, fresca i de colors clars.

  • Què hem de fer davant d'un cop de calor?

Anar a un lloc fresc i estirar-se amb les cames elevades; beure aigua i refrescar-se la cara amb una tovallola mullada; produir aire (condicionat, ventilador, un ventall…); prendre un antitèrmic si hi ha febre; si els símptomes continuen, anar a un centre sanitari o trucar al 112.

stats