Societat 22/07/2015

El cop de calor: què és i com evitar-lo

T'expliquem, en set claus, què cal fer quan es pateix un cop de calor

Ara
2 min
Cal evitar l'activitat física intensa durant les hores de més calor / GETTY

BarcelonaAquest dimecres un home de 48 anys ha mort a Tortosa víctima d'un cop de calor, la primera víctima en un estiu amb temperatures molt elevades. La calor agrada a molta gent, però és un factor de risc per a la salut i obliga a prendre una sèrie de precaucions si no volem tenir problemes, el principal dels quals és el de patir una insolació o cop de calor.

Què és un cop de calor?

És patir un augment de la temperatura corporal durant un període que superi els 10 minuts.

Què el provoca?

La calor elevada, sobretot si és humida (raó que explica per què hi ha més episodis d'insolació a la costa que a l'interior); no ingerir líquids; esforç físic excessiu (treballadors a l'aire lliure, esportistes); l'arribada sobtada d'una onada de calor després d'uns dies de temperatures agradables (fet que impedeix que el cos tingui temps per adaptar-se a la nova situació).

Quins riscos comporta?

Molts òrgans corporals, sobretot el cervell, deixen de funcionar correctament si la temperatura és elevada.

Quines persones són més vulnerables?

Els nens petits i les persones grans. Els nens petits, perquè juguen molt a l'aire lliure. I les persones grans perquè no tenen sensació de set, cosa que contribueix a fer que no estiguin correctament hidratades.

Quins són els símptomes?

L'episodi comença amb una suor intensa, que s'atura després. La persona està marejada, confosa i desorientada. La pell està vermella i seca, hi ha febre alta i el cor batega més de pressa. Es pot arribar a perdre la consciència i, fins i tot, entrar en un coma.

Què podem fer per prevenir-lo?

Evitar l'activitat física intensa durant les hores de més calor; evitar els àpats copiosos, sobretot calents; beure molta aigua o sucs, fins i tot quan no es té set; al carrer, dur el cap cobert i vestir amb roba clara, còmoda, fresca i de colors clars.

Què hem de fer davant d'un cop de calor?

Anar a un lloc fresc i estirar-se amb les cames elevades; beure aigua i refrescar-se la cara amb una tovallola mullada; produir aire (condicionat, ventilador, un ventall…); prendre un antitèrmic si hi ha febre; si els símptomes continuen, anar a un centre sanitari o trucar al 112.

stats