Societat 04/08/2013

L'únic capellà exorcista a Catalunya: "No sóc un mag, sóc un home de fe amb el poder de l'Església"

El pare Gallego atén cada dia cinc o sis peticions d'exorcisme, però admet que moltes persones necessiten altres tipus d'ajuda

Acn
2 min

BarcelonaEl pare Juan José Gallego és l'únic capellà que es dedica plenament als exorcismes a Catalunya, i cada setmana en fa uns quants. Tot i que la seva feina és força desconeguda, cada dia rep entre cinc i sis visites de persones que sol·liciten ser exorcitzades. Aquestes persones vénen recomanades per coneguts o altres capellans, però moltes d'elles, admet Gallego, necessiten altres tipus d'ajuda.

Tot i així, reconeix que alguns casos s'assemblen als de les pel·lícules, però assegura que ell no és ni un "psicoterapeuta ni un mag", sinó "un home de fe que, amb el poder atorgat per l'Església" demana a Déu que "alliberi aquella persona d'una influència maligna".

Ell no assegura curació, i reconeix que moltes persones necessiten ajuda mèdica i no pas espiritual. Però si ell veu que hi ha un creient que pot estar posseït pel diable, l'intenta exorcitzar amb oracions i un ritual establert en codis eclesiàstics.

Segons la definició oficial, un exorcisme es produeix quan "l'Església demana públicament i amb autoritat, en nom de Jesús, que una persona sigui protegida del maligne i sostreta al seu domini". De fet, segons Gallego, Jesús va fer exorcismes, i d'aquí procedeix el poder de l'Església per fer-ne.

Com a les pel·lícules

Davant de la visió que en pot tenir la ciutadania en general a través del cinema, Gallego admet que a vegades la seva tasca s'acosta molt a les imatges de cossos inerts amb violentes convulsions i espasmes i expressions blasfemes. Tot i que molts cops fa exorcismes en un despatx parroquial de l'Eixample de Barcelona, amb la persona asseguda en una cadira, tot sovint també fa estirar la persona al terra d'una capella de l'església, damunt d'una estora i amb molt d'espai al seu voltant perquè no es faci mal.

En alguna ocasió, fins i tot, ha arribat a lligar els exorcitzats i demana l'ajuda d'algun altre sacerdot o monja a causa de la gran violència que pot experimentar la persona posseïda. Com en les pel·lícules, també utilitza aigua beneïda, que pot arribar a cremar la pell de la persona exorcitzada. Sovint ha passat por, reconeix.

Aigua beneïda i oracions

Per al ritual fa servir l'aigua beneïda i la imposició de mans, però també la lectura de salms, l'Evangeli de Sant Joan i la Lletania dels Sants. L'exorcitzat ha de fer una professió de fe, renovar les promeses del baptisme i renunciar a Satanàs. Tot això, no ho fa en llatí, sinó en castellà perquè la persona exorcitzada ho entengui.

Les persones que acudeixen a Gallego "estan molt malament, molts s'han intentat suïcidar per l'angoixa que pateixen", explica el capellà. Quan ja han visitat diversos metges, algú els parla del pare Gallego i hi acudeixen com una de les últimes opcions.

Els dimonis, "criatures creades per Déu"

Gallego explica que va arribar al món de l'exorcisme després de 20 anys de docència en seminaris i universitats catòliques. Coneixia la teoria, però no la pràctica i reconeix que al principi tenia dubtes sobre si ho feia bé o no. Actualment, la satisfacció més gran que té és "poder ajudar la gent".

Per ell, els dimonis són "criatures creades per Déu, com els àngels, que depenen de Déu" i no són autosuficients. Això, segons Gallego, dóna força i esperança als creients perquè fa que el dimoni "no pugui fer el que vulgui".

stats