Societat 23/09/2011

Un experiment posa en dubte la teoria de la relativitat

Un equip de científics del Laboratori Europeu de Partícules han aconseguit que unes particules de massa baixa, neutrins, vagin a la velocitat de la llum, fet que contradiu la teoria de Einstein

Mònica L. Ferrado
1 min
Recorregut del neutrí que ha superat la velocitat de la llum

Un equip de científics del Laboratori Europeu de Partícules (CERN) ha fet un experiment que, si obté els mateixos resultats en repetir-lo, podria posar en dubte un dels majors pilars de la ciència: la teoria de la relativitat d'Albert Einstein. En un experiment a l'accelerador de partícules, han aconseguit que unes partícules de molt baixa massa, neutrins, vagin a més velocitat que la llum. Una cosa que era impossible, segons la teoria de la relativitat, que diu que no hi ha res que superi la velocitat de la llum.

La comunitat científica internacional ha rebut els resultats amb molta cautela. Per refer tota la teoria de la relativitat, però, encara cal tornar a repetir l'experiment perquè els resultats poden ser deguts a alguna errada. L'experiment en qüestió es diu OPERA i els mateixos responsables del CERN han demanat prudència amb els resultats preliminars obtinguts, que probablement caldrà analitzar a fons durant dos o tres anys més perquè arribin a ser concloents.

Caldrà mesuraments i noves recerques independents per corroborar o descartar aquesta possibilitat. “La possibilitat que el neutrí sigui més ràpid que la llum no s'adiu amb les lleis de la natura que actualment són considerades com a certes, però és així com la ciència avança”, han indicat els responsables del projecte. De moment, ja n'hi ha que especulen amb les moltes possibilitats que obre la troballa, com ara viatjar en el temps.

stats