Societat 10/01/2021

"A més de la llum, tampoc teníem gas i, en moltes cases, ni aigua"

Els veïns de Falset van recuperant l'electricitat després de tota la nit sense subministrament

Ara / Esther Mirall
3 min
La carretera de Falset, ahir

Barcelona / TarragonaEl temporal Filomena ha deixat sense llum 6.300 abonats especialment a les comarques de Tarragona, des de dissabte a la nit, tal com informa l'agència Efe. La situació es va restablint a poc a poc gràcies a la feina dels operaris i s'espera que es torni a la normalitat en les pròximes hores.

No obstant això, encara queden 2.348 abonats sense llum en 17 municipis catalans, concentrats sobre tot en la franja i el Priorat.

Els municipis més afectats són Agramunt (690 clients), a Lleida; Arnes (530) i Caseres (253), a les Terres de l’Ebre, i la Bisbal de Falset (243) i Falset (120), al Camp de Tarragona, segons informa l’ACN.

El tall de subministrament que afecta el Priorat va començar el dissabte a les nou de la nit i, segons Endesa, tenen moltes dificultats per accedir a les instal·lacions i arreglar els desperfectes. Un dels tècnics, ha exemplificat una portaveu de la companyia elèctrica, va haver de caminar 3 quilòmetres per la neu per canviar una peça. La prioritat ha sigut subministrar la residència d’avis de Falset.

Hi ha uns 300 tècnics d'Endesa desplaçats sobre el terreny o bé en el centre de control coordinant els treballs. Pel que fa a la telefonia, hi ha 25 incidències, 11 al Priorat i 8 de telefonia fixa. Aquesta última és de prioritat absoluta solucionar-la perquè en depèn la teleassistència.

"Hem patit, perquè tampoc teníem gas i, en moltes cases, ni aigua", ha explicat l’alcalde de Falset i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, Carlos Brull. La nevada ha deixat aïllats i sense llum una quarantena de masos a Falset. L’Ajuntament hi està en contacte telefònic permanent per si hi ha alguna emergència.

Brull mostra "intranquil·litat" mentre neva damunt de gruixos que ja acumulen 60 centímetres perquè "el territori no està preparat" i les previsions són que duri el temporal.

El Consell Comarcal del Priorat ha suspès totes les rutes de transport escolar de la comarca i l’Ajuntament de Falset ha acordat amb el departament d’Educació que aquest dilluns no obri l’escola ni l’institut per la inseguretat dels accessos.

Les màquines han estat treballant tot el dia, però es preveu que els carrers no estaran en condicions fins dilluns. La situació és encara molt complicada i s'insisteix en evitar tots els desplaçaments que no siguin imprescindibles.

Per la seva banda, l'alcalde d'Arnes (Terra Alta), Joaquim Miralles, ha explicat a l'ACN que els 500 habitants de la localitat s'han llevat sense llum. El rellotge de l'església parroquial ha quedat aturat a les quatre de la matinada, hora en què hi ha hagut l'avaria en una antena del municipi, que fins al migdia no ha pogut ser localitzada per la gran quantitat de neu que ha caigut en aquest municipi, una acumulació de fins a 65 centímetres. Miralles s'ha mostrat molest, ja que, recorda, durant el temporal Gloria ja van estar dotze hores sense llum i havia demanat a la companyia elèctrica que hi traslladés els generadors preventivament: "Trobar-nos ara sense llum és inacceptable".

També a la Morera de Montsant (Priorat) l'alcaldessa, Fina Palomar, descriu una situació "molt complicada". Des d'ahir a les sis de la tarda que no tenen electricitat, fa més de 20 hores. En declaracions a l'ACN, ha demanat "màxima urgència" per rebre els generadors d'Endesa, ja que al poble hi ha molta gent gran i no tothom té llar de foc. La neu té un gruix de 45 centímetres i temen tenir problemes amb el subministrament d'aigua.

stats