Successos
Societat 02/08/2023

Tarragona ampliarà l'horari dels socorristes després de dos ofegaments a la platja del Miracle

En dos dies s'han produït dos accidents, un dels quals mortal

3 min
La platja del Miracle de Tarragona

TarragonaL'Ajuntament de Tarragona ampliarà l'horari dels socorristes a les platges, que, en lloc de retirar-se a les 19 h, s'hi estaran fins a les 20 h, segons s'acaba d'acordar en una reunió extraordinària de la Junta de Seguretat, que s'ha convocat arran dels recents accidents, alguns d'ells mortals, que s'han produït a la platja del Miracle. Quan s'aprovi aquest increment de l'horari, que es debatrà demà dijous al ple, les nou platges que depenen de l'Ajuntament de Tarragona passaran a tenir socorrista de la Creu Roja des de les 10 h fins a les 20 h. A les platges catalanes encara queden molts banyistes a aquesta hora de la tarda, però si els socorristes no treballen més hores és per la despesa econòmica que han d'afrontar els ajuntaments. A Barcelona, per exemple, l'horari de la vigilància és de 10.30 h a 19.30 h. Aquesta ampliació aprovada a Tarragona es mantindrà fins al dia 30 de setembre i comportarà un sobrecost de 35.000 euros per a l'ajuntament, que haurà de pagar a la Creu Roja. El canvi s'ha decidit aquest matí a la reunió que han tingut l'alcaldessa accidental de Tarragona, Montse Adan, i el regidor de Medi Ambient, Guillermo García, amb els representants de la Creu Roja, Protecció Civil i la Guàrdia Urbana.

A més d'ampliar l'horari una hora més, la Junta també ha acordat instal·lar cartells a totes les platges del municipi per recordar què implica cada bandera i també s'advertirà per megafonia quan s'hissi la bandera groga. Actualment només es comunica per megafonia quan hi ha bandera vermella, quan hi ha meduses i quan els socorristes acaben la seva jornada laboral.

Adan ha explicat que “es tracta de mesures que ja estaven sobre la taula a causa tant dels canvis d’hàbit en la societat com també de l’augment de corrents marins que s’observen", i ha advertit que són mesures "d'aplicació immediata”. Per la seva banda, el coordinador de platges de la Creu Roja, Aleix Font, ha fet una crida a la responsabilitat: "Hem de ser conscients del perill”, ha dit, sobretot quan les condicions de la mar no són bones. Segons dades de la Creu Roja, aquest estiu, fins al 31 de juliol, s’han dut a terme 562 assistències sanitàries a les platges tarragonines, 42 rescats i hi ha hagut 3 ofegaments. Durant l’estiu del 2022, les assistències del servei de socorrisme van ser 623, es van efectuar 12 rescats i no es va produir cap mort. 

Ferit greu un home de 70 anys

Poc després que comencés la reunió, a les 8.36 h, un home de 70 anys ha estat rescatat pels equips d'emergència de la platja del Miracle de Tarragona després d'haver-se ofegat al mar. L'home ha estat traslladat d'urgència a l'Hospital Joan XXIII on segueix ferit greu, segons ha informat Protecció Civil. L'accident s'ha produït l'endemà d'un altre ofegament, en aquest cas mortal, a la mateixa platja. En aquest cas, la víctima era un home d'origen italià que es va tirar al mar per intentar rescatar una parella jove que tenia problemes per sortir de l'aigua. En aquell moment onejava la bandera groga. La noia de la parella també va haver de ser ingressada a l'Hospital Joan XXIII a causa d'una crisi d'angoixa.

Des del 15 de juny, que és quan comença oficialment la temporada d'estiu, ja s'han produït 17 morts per ofegament a les platges i piscines catalanes. Tres d'aquestes morts han estat a la platja del Miracle.

També aquest matí, dues noies que feien pàdel surf davant la costa de Gavà han trobat el cadàver d'un home. La Guàrdia Civil s'ha fet càrrec de la investigació i ha determinat que es tracta d'un home de 48 anys, veí de Cornellà, que hauria mort per causes naturals.

stats