Societat 04/11/2020

Fernando Simón i els polítics amb mascareta, protagonistes de les noves figures del caganer

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units i Pau Donés també tenen el seu lloc al pessebre

Ara
3 min
La figura de caganer de Fernando Simón

BarcelonaLa crisi del covid-19 s'ha carregat tradicions nadalenques com la del pessebre a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que sol ser objecte de tota mena de crítiques cada any, i també ha condicionat les noves figures del caganer que presenta l'empresa gironina Caganer.com. Aquest any el protagonisme és per a personatges com el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ja té la seva pròpia figureta. I, també, per a polítics com el president espanyol Pedro Sánchez, la cancellera Angela Merkel, el president francès Emmanuel Macron, els dos candidats a la presidència dels Estats Units, Donald Trump i Joe Biden, i Vladímir Putin i Boris Johnson. Tots amb mascareta. Amb mascareta quirúrgica i guants contra el coronavirus també hi ha el sanitari i el pagès català, creats fa mig any. En total, una trentena de novetats per a una temporada clarament marcada per la pandèmia.

En l'àmbit polític, les eleccions nord-americanes han marcat també algunes de les noves figures. Per això, a banda de posar la mascareta a Trump, l'empresa ha creat la figura de Joe Biden amb mascareta i sense. L'escultor de l'empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) Marc Alós assegura, en declaracions recollides per l'ACN, que no podien obviar aquesta indumentària com a "símbol del covid en persones que han de donar exemple".

En l'àmbit esportiu, a banda del nou entrenador del Barça, Ronald Koeman, i del jove Ansu Fati, hi ha també en clau blaugrana el caganer d'una de les futbolistes amb més anys al primer equip: Alexia Putellas.

Koeman i Ansu Fati

Caganer.com també ha volgut retre homenatge al cantant Pau Donés, de Jarabe de Palo, que va morir al juny, com ja va fer anys enrere amb Montserrat Caballé i David Bowie. En la línia musical, també s'estrenen Lemmy Kilmister (Motörhead), mort l'any 2015, Gene Simmons (Kiss) i Angus Young (AC/DC). També s'ha creat la figura del pallasso Charlie Rivel.

En cinema, l'empresa gironina ha apostat pel pallasso de la pel·lícula de terror It, Hermione Granger (personatge de Harry Potter) i la bruixa malvada Malèfica. Tampoc hi falten els superherois i protagonistes literaris, de còmics i pel·lícules infantils com Pippy Langstrump, Lobezno, Miguel Rivera (del film Coco) i la versió augmentada de Son Goku i el Follet Tortuga, de la coneguda sèrie Bola de drac.

Com ja és habitual, aquesta temporada s'han afegit nous perfils al món de les professions. Entre aquests hi ha el mag, el barber i l'infermer. El caganer d'embarassada, de tenista i d'àrbitre completen les novetats del 2020.

Les figures de Trump i Biden amb mascareta

Alós detalla que aquest any han decidit ajustar el nombre de novetats a la situació actual. Habitualment en llançaven una quarantena i aquesta temporada s'han "ajustat" a una trentena. L'escultor admet que ha sigut un any "complicat" per la pandèmia però que, malgrat tot, han continuat "treballant". Espera que les fires que se celebrin –de moment, només en tenen una de confirmada– i la venda online permetin "passar l'any, ni que sigui ras, per poder continuar treballant".

La venda online

Precisament el mercat online és un dels que més els funcionen. L'any 2000 es van convertir en una de les primeres empreses catalanes en crear una botiga en línia i actualment el seu catàleg compta amb prop de 550 peces. Alós remarca que el principal mercat és Espanya i Catalunya, però es destaquen també els compradors nord-americans i canadencs. En l'àmbit europeu tenen compradors de França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica i, últimament, també han notat un increment de compradors finlandesos. "A poc a poc ens estem introduint en molts mercats perquè aquesta gent no vindria a les fires", remarca.

L'hivern passat, les peces més venudes van ser les de la cantant Rosalía, els personatges de la sèrie de televisió La Casa de Papel i el caganer de Carles Puigdemont, que ja forma part dels més venuts juntament amb Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

El mes de desembre de l'any passat, a més, es van exhaurir algunes de les figures en fires de Nadal catalanes. El rànquing de més venuts el completen Trump, Boris Johnson, Oriol Junqueras, Frida Kahlo, Greta Thunberg, el superheroi Deadpool i els clàssics Tió i Pare Noel.

Una llarga tradició

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ) i s'elaboren un a un amb productes de proximitat. L'empresa de la família Alós-Pla els elabora des del 1992. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla sinó un tribut i ja des del principi es van fixar donar a conèixer la cultura catalana a tot el món.

stats