Societat 21/06/2019

Últim dia de curs, sense notes: la caiguda del sistema informàtic ajorna una setmana l'entrega de les qualificacions

El departament demana disculpes i estudia emprendre accions legals per danys i perjudicis

L.v.
3 min
‘L’escola importa. Notes per repensar l’educació’ Escola  i família s’entenen?

BarcelonaAvui és l'últim dia de curs per als alumnes d'infantil, primària i secundària. És, per tant, dia d'àlbums, abraçades, festes i comiats. Però d'entre les imatges clàssiques d'un dia com el d'avui no n'hi haurà una d'habitual: la recollida de notes. La caiguda de l'Esfer@, el sistema informàtic del departament d'Educació per entrar les qualificacions, ha obligat a ajornar uns dies la recollida de les notes. Per a alguns serà la setmana que ve, d'altres han citat les famílies ja al juliol.

Per exemple, a l'escola Auró de Barcelona les notes s'havien de recollir avui. Però en un e-mail han avisat les famílies que els informes finals no estan a punt. "El departament ens ha comunicat que, degut a les diferents incidències en el funcionament de l'eina informàtica que gestiona les qualificacions i l'emissió dels informes dels alumnes dels centres educatius públics de Catalunya, les qualificacions i els informes escolars de l'alumnat no es podran imprimir fins al 25 de juny", diu el correu electrònic. Han citat els pares la setmana que ve, després del pont de Sant Joan.

Aquest 'software' feia temps que ja s'utilitzava a primària, però aquest ha estat el primer cop que les notes d'ESO també s'han penjat a través de la mateixa plataforma, després que l'avaluació per competències (i no per notes del 0 al 10) arribés a la secundària. Segons Educació, l'elevat nombre d'usuaris va fer caure l'aplicació, de manera que va restringir el nombre d'usuaris que hi poden accedir per evitar saturar el sistema.

Des del departament d'Educació expliquen que mai hi ha hagut un termini concret per lliurar les notes, que es poden lliurar durant tot el mes de juny. A més, diuen que hi ha escoles que les poden arribar a donar avui mateix, si l'eina ho permet. Amb tot, però, el departament ha emès aquest divendres un comunicat per expressar el seu "profund malestar" per les contínues errades de l'aplicació i "demanar disculpes" a tots els centres públics per les molèsties. Educació admet que el sistema està dificultant "enormement" la feina dels mestres en el tram final de curs, però assegura que des que van detectar els primers problemes van "mantenir els centres informats" i van "activar un comitè de crisi amb l'empresa proveïdora", Itteria, que va guanyar fa poc el concurs públic per mantenir l'Esfer@, i els responsables del CTTI.

"S'han pogut introduir la pràctica totalitat de qualificacions al sistema, una xifra superior als 20 milions, un 95%", han assegurat des de la conselleria, i han avançat que quan acabi el procés, el departament estudiarà si emprèn accions legals contra els responsables tecnològics de l'aplicació pels "danys i perjudicis" causats tant al professorat, a les famílies com al conjunt del sistema.

L'empresa, per la seva banda, va emetre un comunicat per explicar que les incidències es deuen a la "interacció amb altres aplicacions que complementen el procés d'avaluació". Segons la companyia, van fer proves prèvies per assegurar-se que podien suportar la càrrega addicional d'haver d'entrar les notes d'ESO i batxillerat.

CCOO demana que es paguin les hores extres

Sigui com sigui, el caos a causa de la fallada de l'Esfer@ ha amargat el final de curs a molts professors. De fet, ahir el sindicat CCOO va exigir el pagament de les hores extres invertides pel professorat de primària i ESO a causa de la caiguda de l'Esfer@. El secretari general d'Educació del sindicat, Manel Pulido, es va queixar que els docents hagin de compensar amb hores extres "els errors de les empreses adjudicatàries de contractes milionaris" i va demanar que el Govern "deixi d'externalitzar un servei bàsic per al servei educatiu".

stats