Drets socials

Final feliç per a la família que acull un nen des de fa tres anys: finalment el podrà adoptar

Tot i que l'acolliment era temporal, després de generar un vincle amb el menor, la parella va sol·licitar que es quedés a casa

ARA
2 min
Nen d'acollida

Final feliç per a la parella que fa tres anys va acollir un nadó quan només tenia 11 dies de vida. La família, que té tres filles més, es va comprometre a fer una acollida d'urgència, que té un termini d'uns sis mesos, però la convivència amb el menor s'ha perllongat fins avui. Com que ja s'havia generat un vincle emocional, la parella volia que el menor continués vivint amb ells de manera definitiva, però una altra família va iniciar un procés per adoptar-lo i tot plegat va acabar als tribunals. En aquell moment la Generalitat va frenar cautelarment el procés d'adopció per valorar el cas i ara, finalment, la parella ha aconseguit l'adopció.

Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a l'ARA fonts de Drets Socials, ja s'ha iniciat el procés de preadopció i el nen, que ara té tres anys, es podrà quedar vivint amb la família amb qui ha crescut durant tota la seva vida. La parella fa anys que actua com a família d'acollida (ha tingut cura de set infants abans de l'actual), però en els anteriors casos no havia transcorregut un període tan llarg de temps com aquest i no havien arribat a plantejar-se mai l'adopció de cap dels infants que havien acollit temporalment.

Una final excepcional

El desenllaç d'aquesta història és força excepcional a Catalunya. Per començar, per poder adoptar, la diferència d'edat entre adoptant i adoptat no pot ser superior a 45 anys, cosa que en aquest cas no es complia. A més, gairebé sempre, l'acolliment és una mesura temporal en què una família obre les portes de casa seva per fer-se càrrec d'un infant mentre la seva família d'origen no ho pot fer. Ara bé, els serveis socials sempre proven de treballar amb la família d'origen per ajudar a resoldre aquelles circumstàncies que han motivat el desemparament amb l'objectiu que l'infant pugui retornar-hi. Quan això no és possible es comença el procés adoptiu, que és la fase en què es trobava l'infant protagonista d'aquesta història.

Tal com expliquen fonts de Drets Socials, dimecres es van reunir amb la família per explicar-los que davant la possibilitat que es trenqués el vincle entre el petit i els pares d'acollida i la incertesa de cara al futur que això podia generar, han optat per "mantenir els vincles presents". Per tant, ara la parella iniciarà el procés que han de passar totes les famílies que desitgen acollir un infant. D'entrada, s'obrirà un procés per fer un informe que proposi que els pares acollidors puguin, de moment, acollir el nen en forma preadoptiva. Si aquesta etapa va bé, es farà un informe favorable per elevar-lo al jutjat i que aquest formalitzi l'adopció del menor.

Les mateixes fonts insisteixen que aquesta és "una assignació excepcional perquè s'ha posat per sobre de tot la protecció de l'infant". En aquest sentit, expliquen que "el vincle establert, i l'oferiment dels pares acollidors per adoptar, s'ha considerat més sòlid que els riscos hipotètics futurs" i també ha passat per sobre de l'edat dels pares adoptants.

stats