Societat 28/11/2019

La Fira podria perdre part dels pavellons a Montjuïc per donar lloc a un nou minibarri

L'ampliació del recinte de Gran Via a l'Hospitalet permetria fer pisos i equipaments a la zona

Jordi Mumbrú
3 min
La Fira perdrà part dels pavellons a Montjuïc per donar lloc a un nou minibarri

BarcelonaLa Fira de Barcelona ja té conveni per afrontar una nova etapa, gairebé 100 anys després de l'Exposició Universal del 1929. El document marc, aprovat aquest dijous per Fira 2000, preveu l’ampliació de l’espai que ocupa actualment a la Gran Via de l’Hospitalet i iniciar també un procés de reforma i canvi d’usos dels pavellons que té a Montjuïc. El conveni, àmpliament consensuat, ja ha sigut traslladat per ser aprovat a totes les administracions que formen part de la Fira de Barcelona (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet i la Cambra de Comerç). En les votacions no s’espera cap sorpresa i el conveni es començarà a executar com més aviat millor.

El text té dues potes que implicaran una gran transformació. Per una banda, tal com ja s’havia anunciat, permetrà un endeutament per afrontar l’ampliació de les instal·lacions de la Gran Via. Està previst expropiar un gran edifici, propietat de Porcelanosa, per fer-hi un nou pavelló, amb un majestuós edifici dissenyat per l’arquitecte japonès Toyo Ito. A través d’una passarel·la que passarà per sobre de l’avinguda de Joan Carles I es comunicarà el nou edifici amb l’actual recinte de la Fira. En aquest nou espai també hi aniran les oficines de la Fira que actualment són a plaça Espanya.

Recreació del nou pavelló de la Fira, quie tindrà 60.000 metres quadrats.

Procés participatiu

Però el conveni també posa llum al que fins ara era una de les grans preocupacions per a l’Ajuntament de Barcelona i els veïns de la zona: Montjuïc. Els pavellons que la Fira té a Montjuïc ocupen 27 hectàrees, gairebé el mateix que tot el barri de la Font de la Guatlla, i estan sobre solars que són propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Aprofitant la reordenació, el govern municipal ha proposat una reducció de l’espai firal per crear un petit barri que permeti canviar pavellons per transformar-los en una trama urbana. El conveni, segons ha pogut saber el diari ARA, contempla un procés participatiu perquè els veïns dibuixin com haurà de ser el nou barri. Fonts municipals han apuntat que, amb la transformació prevista, la Fira perdrà una part de l’espai que ocupen actualment els seus pavellons per fer-hi carrers, places, equipaments i fins i tot habitatge, una de les grans reivindicacions dels veïns de la zona. En total, segons les estimacions del govern municipal, s’hi podrien fer entre 450 i 600 pisos nous, tot i que des de l’Ajuntament insisteixen que tots aquests detalls es decidiran durant el procés participatiu.

Els veïns, això sí, tindran limitacions a l’hora de pensar el nou barri, ja que alguns dels pavellons estan protegits i no es poden enderrocar i, només en alguns casos, es podrien transformar en altres edificis, com equipaments o habitatges en forma de loft. A més, l'objectiu és mantenir part de l'espai firal per a les exposicions més urbanes, com el Saló del Còmic, el Saló Eròtic o el del Manga. Així mateix, des de l'Ajuntament recorden que la Fira gestiona també el Centre de Convencions del Fòrum. Les fires més internacionals, o de format més gran, en canvi, passaran a celebrar-se a la Gran Via de l'Hospitalet. "Quan es van fer aquests pavellons, Montjuïc era perifèria, però ara és al centre de la ciutat", raonen fonts municipals. Però els pavellons que continuarà utilitzant la Fira hauran de permetre "que es relacionin els barris de la Font de la Guatlla, Montjuïc i la Satàlia", que ara mateix estan aïllats entre si. La zona que es va poder crear ara fa 100 anys per acollir l'Exposició Universal deixarà de ser "un recinte tancat".

El nou conveni va més enllà del protocol que al febrer van signar les administracions que formen la Fira i que definia amb força precisió l'ampliació de la Fira a la Gran Via, però, per contra, no entrava en detall en la part de Montjuïc.

Amb l’ampliació, el recinte de la Gran Via passarà dels 240.000 metres quadrats actuals als 300.000, arribant a unes dimensions que permetran “competir amb els equipaments firals més importants en l'àmbit mundial”, segons Fira 2000. Les obres implicaran una inversió de 333,15 milions d’euros i està previst que s’inaugurin l’any 2024 en el cas de la Gran Via, i al 2029 per al recinte de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929. Per poder finançar-les, Fira 2000 recorrerà a l’endeutament per pagar els 333,15 milions del cost de les obres. Segons el projecte financer aprovat, es preveu sol·licitar fins a 350 milions d’euros a la banca: 175 milions a través d’un préstec sindicat o “qualsevol altre tipus de préstec” i 175 més procedents del Banc Europeu d’Inversions (BEI). A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.

stats