Barcelona
Societat 30/07/2021

La Fiscalia arxiva la denúncia contra Colau per la polèmica de les subvencions a entitats

El ministeri públic no troba indicis de delicte en les subvencions a la PAH o l'Observatori DESC

ARA
2 min
L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau durant el ple municipal del maig.

BarcelonaLa Fiscalia ha arxivat la investigació que va obrir a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i als diputats del Congrés i exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, per haver subvencionat amb 3,4 milions d'euros entitats amb les quals van col·laborar abans de fer el salt a la política. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, després de les diligències practicades el ministeri públic ha donat carpetada a la investigació perquè no ha trobat indicis de delicte en les subvencions atorgades per l'Ajuntament de Barcelona a entitats com l'Observatori DESC i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Al març, quan la investigació es va fer pública, la mateixa Colau va assegurar que "no hi havia causa" i que tot s'havia fet des de la legalitat.

Les diligències les va obrir la Fiscalia de Barcelona arran d'una denúncia presentada per Advocats Catalans per la Constitució que es dirigia també contra les exregidores de Barcelona en Comú Gala Pin i Laia Ortiz, l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño, la tinent d'alcalde Laura Pérez i la directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha celebrat que la Fiscalia hagi arxivat la investigació i ha assegurat que les subvencions "havien passat tots els controls interns, auditories respectives i tots els informes favorables". En aquest sentit, ha assegurat que "no és casualitat que s'hagi posat el focus" sobre el que el ministeri considera "entitats afins" i ha qualificat la denúncia d'un "atac cap al prestigi del govern municipal i el bon nom d'entitats socials" que compleixen "una funció vital per a milers de famílies".

Acusada de prevaricació, frau i malversació

La denúncia acusava Colau i el seu equip dels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals i tràfic d'influències per la "reiterada i presumptament injustificada" concessió de subvencions de l'Ajuntament a l'Observatori DESC, la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) o Enginyers Sense Fronteres (ESF). Posteriorment, l'entitat va ampliar la denúncia contra dos aforats: el portaveu dels Comuns al Congrés, Jaume Asens, i el membre de la mesa Gerardo Pisarello, els quals van ser membres de l'equip de govern de Colau en l'anterior mandat municipal.

La denúncia indicava que els tres dirigents de Barcelona en Comú van treballar o van col·laborar fins al seu salt en la política amb l'Observatori DESC, que ha rebut 1,2 milions d'euros del consistori barceloní. De fet, en la seva ampliació, l'associació mantenia que els diputats de Podem, al costat de Colau i la resta de denunciats, podrien haver incorregut en un delicte d'organització criminal.

Els denunciants sostenien a més que les subvencions a les entitats esmentades es van concedir de manera irregular, perquè van ser atorgades per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament de Barcelona no té competències, i es van adjudicar mitjançant procediments d'excepcionalitat.

stats