La Fiscalia, contra el confinament d’estudiants a Mallorca

La Policia de Palma va haver d’actuar a l’hotel on estan aïllats perquè hi pujaven alcohol amb galledes lligades amb llençols

Alba Tarragó / Elena Navarro
3 min
Estudiants confinats pels macrobrots de Mallorca a l'hotel Palma Bellver.

PalmaEl fiscal Jaime Guasp Ferrer ha enviat aquest dimarts un escrit al jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma oposant-se al confinament dels joves peninsulars afectats pels macrobrots de covid-19 originats en viatges d’estudiants que continuen a les Illes. Entre demà i demà passat el jutjat s’haurà de pronunciar sobre la resolució del Govern Balear per frenar l’onada de contagis, però la Fiscalia manté que les mesures "no resulten plenament justificades ni proporcionades d'acord amb la legislació vigent". Després de rebre l’escrit del fiscal, el jutjat ha reclamat més informació a l’executiu de Francina Armengol, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

Els macrobrots sumen 1.281 positius en joves de vuit comunitats (1.128 dels quals només a Mallorca) i s’han identificat prop de 5.000 contactes estrets. Un dels estudiants malalts de covid-19 que va participar en un viatge d’estudis a Mallorca, de 18 anys, està ingressat a l’UCI d’un hospital d’Elx, segons fonts de la conselleria de Sanitat del País Valencià. Tot i que el 90% dels joves que van participar en els esdeveniments on van començar els brots ja han tornat a casa, el fiscal sosté que els que continuen aïllats en hotels illencs només hi són per haver participat en un "viatge d’estudis". "Resulta estrany que no s'hagin considerat sospitosos o contactes altres col·lectius, com ara treballadors dels establiments hotelers d'oci o els altres clients que gaudien dels hotels o llocs d'oci que compartien amb els estudiants", afegeix.

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar divendres que a tots els participants en els viatges se'ls tractaria com a contactes estrets i, per tant, s'haurien de fer una prova de coronavirus –si és negativa, cal repetir-la entre 24 i 48 hores després– i passar 10 dies de quarantena. Segons el portaveu del Comitè Balear de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, com que els hotels de molts dels estudiants que es van quedar a l'illa "no tenien les condicions per fer bé l'aïllament", se'ls va traslladar a l’hotel pont perquè hi passessin la quarantena. No és un procediment nou a les Illes: fins ara s'ha aplicat a qualsevol turista afectat per un brot.

L’escrit del fiscal Guasp s’afegeix al conflicte entre alguns dels estudiants aïllats i els seus pares, d’una banda, i l’administració illenca, de l’altra. Diferents jutjats ja han denegat set sol·licituds d’habeas corpus (un procés judicial de protecció contra les detencions il·legals) que havien presentat pares d’estudiants confinats, però fonts del TSJIB confirmen que aquest dimarts n’han rebut unes 200 més. Dels joves que van participar en viatges d’estudis vinculats als brots, 13 continuen aïllats als seus hotels, 12 estan ingressats a l’Hospital de Son Espases amb símptomes lleus, i 249 més són a l’hotel pont.

Alcohol i gresca a l’hotel

L’hotel pont on hi ha els estudiants aïllats -i on han gravat els vídeos que han fet circular per les xarxes socials queixant-se de la quarantena- és el Palma Bellver, un establiment de quatre estrelles situat al passeig Marítim de la capital. La Policia Local de Palma ha fet públic que a dos quarts de tres d’aquesta matinada hi ha hagut d’enviar una patrulla per les "nombroses queixes" de veïns i clients de l’hotel del costat, per crits, música a tot volum i "actes vandàlics" com "el llançament de diversos objectes a la via pública". Els policies ho han pogut comprovar ells mateixos, quan hi han arribat, i el personal de seguretat de l’hotel els ha explicat que des d’un bar proper els feien arribar begudes alcohòliques "mitjançant galledes lligades a llençols que eren hissades des dels balcons". Tot i que els estudiants no havien fet cas al personal de seguretat de l’hotel quan els ha reclamat que s’aturessin, segons la Policia Local s’han aturat quan els agents els ho han requerit.

"Ningú vol estar aïllat, però estem en una crisi de salut pública i la quarantena no la inventàrem ahir, ja fa més d'un any que la tenim", ha afirmat Arranz aquest dimarts davant les acusacions de "segrest" contra el Govern Balear per part d’alguns estudiants aïllats i les seves famílies. "No per anar de vacances les mesures deixen d'existir", ha afegit, i ha insistit que els estudiants "estan ben atesos en un hotel de bon nivell i amb les necessitats cobertes". Aquesta tarda s’havia convocat una concentració en suport dels joves davant l’Hotel Palma Bellver, però no hi ha anat ningú.

stats