Prostitució

La Fiscalia exculpa els dos militars del Bruc i diu que el sorteig del serveis d'una prostituta va ser "fictici"

El ministeri públic considera que no es pot atribuir cap delicte als soldats implicats en una conversa d'un grup de WhatsApp

3 min
La façana de la caserna militar del Bruc.

BarcelonaLa Fiscalia sol·licita l'arxivament de la causa penal oberta contra dos militars de la caserna del Bruc —un caporal i un sergent— que van proposar en un xat de WhatsApp el sorteig dels serveis d'una prostituta. Segons el ministeri fiscal, es van identificar els dos autors dels missatges en un grup "no oficial" i el sorteig va ser "totalment fictici", ja que segons la investigació interna, "mai hi va haver la intenció real de contractar els serveis d'una prostituta" ni es va arribar a fer "cap tràmit". Diu la Fiscalia que "el premi real i efectiu" va ser una panera de Nadal. Com que no va arribar a produir-se el sorteig, el ministeri públic considera que els fets no poden ser constitutius de "cap delicte contra la prostitució" ni pot acreditar-se tampoc "un discurs d'odi". Per aquest motiu, ja que els fets no poden emmarcar-se en cap delicte existent al Codi Penal, se sol·licita l'arxivament de la causa deixant oberta la porta a responsabilitats disciplinàries cap als dos militars, una decisió que, en tot cas, hauria de prendre el ministeri de Defensa.

La decisió de la Fiscalia arriba després que el cas arribés al jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona per una denúncia del mateix cap del regiment d'infanteria Barcelona 63. El responsable de l'exèrcit va traslladar el cas a les autoritats judicials arran de la publicació d'un reportatge de l'ARA del dia anterior en què es denunciaven les converses que van realitzar-se al grup de WhatsApp, on hi havia una setantena de militars, i fins i tot es va arribar a penjar un cartell anunciant el sorteig a la cantina de la caserna.

Captures del xat dels militars del Bruc.

El 7 de desembre l'ARA va explicar com un grup de militars enviaven missatges en un grup de WhatsApp intern parlant sobre el sorteig dels serveis d'una prostituta, que serviria per recaptar diners per a les festes de la companyia. En la conversa a la qual va tenir accés aquest diari hi havia missatges pujats de to i es desqualificava i vexava la noia amb comentaris masclistes i denigrants. Al xat no hi havia ni capitans ni sergents, però sí alguns comandaments: el rang més alt eren els caporals (el sergent que ho organitzava no hi estava inclòs). Tothom que havia aportat 25 euros per al sopar previst per al Dia de la Immaculada, patrona de la infanteria, entrava a la rifa. També s'hi podia participar pagant tres euros i qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint-hi un euro per comprar noves participacions: van limitar-ho a un màxim de 52 butlletes. Al xat de la companyia, on es parlava de temes logístics, es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Casos estranys —especificava un dels organitzadors—, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajustarà preu per dia i puta".

Cartell amb imatges de la noia que els soldats tenien a la cantina, sota el missatge: "Sorteig dama de companyia"

"Estàs promovent la prostitució dins una caserna militar", lamentava un dels membres del regiment, que quan va veure el que plantejaven els seus companys va decidir actuar i denunciar-ho. Uns quants militars —que per evitar represàlies van demanar que no es publiquessin els seus noms— van confirmar l’existència d’aquesta proposta i les bromes que feien alguns companys sobre el sorteig i la noia. La Fiscalia, però, ha determinat que es tractava d'un sorteig fictici. L'endemà de la publicació de la notícia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va anunciar que els militars de la caserna del Bruc responsables del sorteig haurien de ser expulsats de l'exèrcit.

stats