Societat 07/07/2015

Troben, amagats a l'Univers, cinc forats negres gegants

Un equip internacional aconsegueix proves de l'existència de cinc forats negres, fins ara amagats sota un núvol de pols i gas. Sospiten que poden haver-n'hi milions més

Ara
2 min
forat negre

Quan els potents observatoris de la NASA escrutaven determinats punts de l'Univers l'únic que podien observar eren gegantins núvols de gas i pols. Però un equip internacional de científics, liderats per astrònoms de la Universitat de Durham, a Anglaterra, ha descobert què hi ha al darrere de cinc d'aquests núvols: cinc forats negres gegantins, l'existència dels quals es desconeixia fins ara.

La descoberta és transcendent, no només per la importància que té localitzar, de cop, cinc forats negres de grans dimensions, sinó pel que implica la troballa: res no fa pensar que aquests cinc forats siguin un cas únic i, per tant, els astrònoms consideren que el més probable és que a l'Univers hi hagi més forats negres amagats. Quants? La resposta és, ara per ara, desconeguda, però tenint en compte que de nou possibles localitzacions s'han trobat cinc forats negres, tot fa pensar que el nombre de forats amagats és molt elevat. Els astrònoms parlen de milions.

La descoberta, feta pública per la Royal Astronomical Society d'Anglaterra, ha estat possible gràcies al NuSTAR, el radiotelescopi espectroscòpic nuclear espacial de la NASA. Posat en òrbita el 2012, l'observatori és capaç de detectar els raigs d'energia de forma molt més acurada que els anteriors, fet que ha obert la porta a descobrir l'activitat espacial amagada a l'Univers.

Cal dir que aquesta no ha estat una descoberta casual: els astrònoms sabien molt bé el que buscaven, ja que estaven convençuts que alguna cosa s'amagava al darrere dels núvols de gas i pols. Ara bé, la realitat ha superat les expectatives. Els forats són molt més brillants i més actius del que es pensava, ja que devoren amb gran rapidesa la matèria circumdant i emeten grans quantitats de radiació. "Per primera vegada hem pogut veure clarament aquests monstres ocults. Encara que només hem detectat cinc d'aquests forats negres gegantins ocults, quan extrapolem els resultats a tot l'Univers llavors els nombres pronosticats són enormes", ha dit George Lansbury, autor principal de la recerca.

stats