Societat 01/06/2015

Són perillosos els forats negres?

Roger Blandford, investigador de la Universitat de Stanford, defensa el caràcter positiu dels forats negres, responsables d'escampar els elements químics necessaris per a la vida

Efe
2 min
Els forats negres "no són més perillosos per a la vida humana que saltar per un penya-segat", segons Roger Blandford / GETTY

MadridEls forats negres "no són més perillosos per a la vida humana que saltar per un penya-segat", segons l'investigador de la Universitat de Stanford (EUA) Roger Blandford, que ha assenyalat que des d'una perspectiva còsmica aquests forats són agents de canvi responsables d'alimentar l'ecosistema galàctic. El director de l'Institut Kavli d'Astrofísica de Partícules i Cosmologia d'aquesta universitat destaca que una de les confusions més comunes respecte als forats negres és la percepció que són "una amenaça, que d'alguna manera són dolents", però no és així: "Els forats negres són bons".

Blandford destaca que la regió de l'Univers en què habitem és molt tranquil·la, en comparació amb altres de dominades per processos en què s'alliberen enormes quantitats d'energia: explosions d'estrelles de massa molt superior a la del Sol, xocs de forats negres, material accelerat mentre cau dins d'un forat negre… La investigació d'aquests fenòmens és una àrea relativament jove en l'astrofísica, però les últimes dècades han estat molt fructíferes en l'estudi de les fonts de molt alta energia i han transformat la nostra visió del cosmos.

Què causa l'enorme brillantor d'algunes galàxies o quins fenòmens acceleren les partícules d'altíssima energia que colpegen l'atmosfera terrestre són qüestions per a les quals ja hi ha una resposta molt probable. En el primer cas, la clau són els forats negres molt massius, dels quals se sap que n'hi ha un al centre de totes les galàxies –inclosa la nostra–. En el segon problema, l'explicació està en les ones de xoc provocades per les explosions de supernoves.

El cert és que l'estudi dels forats negres ha avançat molt. Avui se sap que són responsables d'escampar per l'Univers "els elements químics necessaris per a la vida" i que "a gran escala els forats negres molt massius poden estimular la formació de galàxies".

stats