PRECARIETAT
Societat 01/11/2016

Foscor i silenci al bloc Venus de la Mina

Endesa va tallar l’electricitat dijous als números 9 i 11 per "raons de seguretat" i encara no l’han recuperat

Enric Borràs
4 min
Celobert entre els números 9 i 11 del carrer Venus de la Mina, amb llum en un sol pis que s'hauria connectat al corrent d'un altre edifici

Sant Adrià de BesòsNingú no entra a la verduleria Warraich, l’únic negoci que queda obert al número 11 del carrer Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. El dependent, Arfan, va aixecant el cap del mòbil, darrere el taulell, per observar els pocs passavolants que creuen l’erm asfalt que hi ha entre els dos blocs immensos de color crema. “Qui vols que entri a comprar?”, diu quan se li demana com va el negoci. “Ni begudes, compren, perquè estan totes calentes; crec que tancaré fins que ho arreglin”, afegeix. Els números 9 i 11 del carrer Venus no tenen electricitat des que Endesa la va tallar dijous, tot i que fonts de la companyia elèctrica asseguren que només han desconnectat el número 9. Avui és festa i previsiblement no començaran a recuperar la llum fins demà, però no només hi ha tornat la foscor, també ho han fet el silenci i la por.

“Dilluns vam fer una revisió rutinària al número 9 i vam comprovar que als baixos on tenen els comptadors la instal·lació elèctrica estava en molt mal estat, els cables passaven d’una banda a l’altra, les parets estaven molt degradades i amb humitats i fins i tot el sostre estava apuntalat”, expliquen fonts de la companyia elèctrica. Asseguren que dilluns mateix van notificar que tallarien la llum al president de la comunitat de veïns i a l’empresa municipal Pla de Besòs SA, que depèn de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. “Els vam explicar que aquelles instal·lacions eren un perill imminent per a les persones i que hi podia haver un incendi o algú es podia electrocutar”, asseguren fonts d’Endesa, que mantenen que la llei els obliga a actuar així en un cas com aquest. Protegits pels Mossos d’Esquadra, els operaris d’Endesa van fer un forat a l’asfalt, davant la porta del número 11, i van tallar el cable que subministra l’electricitat a tot el número 9 -i també a l’11, encara que la companyia ho nega.

Els pocs veïns que s’atreveixen a parlar mantenen que ningú no els havia avisat de res i alguns ja comencen a preparar reclamacions legals. El bloc Venus té nou plantes i, sense electricitat, no hi ha ni ascensors; a la pràctica, algunes persones grans han quedat confinades a casa. Alguns han optat per marxar fins que es resolgui la situació. Un dels veïns afectats ha dut electricitat a casa amb un cable que baixa per l’escala del número 11 i que segurament el connecta amb un edifici que no ha quedat afectat. Al bloc Venus ja estan acostumats a buscar-se l’electricitat pel seu compte: segons Endesa, dels 40 pisos del número 9, només vuit tenen comptador, contracte i rebien factures, fet que tampoc els ha servit per evitar el tall. “Tots o molts dels altres punxen l’electricitat”, expliquen fonts de la companyia. “I en algun cas s’ha detectat que hi havia un cultiu de marihuana”, afegeixen.

Foscor i silenci al bloc Venus de la Mina

Aquesta afirmació surt de la quantitat desorbitada d’electricitat que es gasta en algun pis i és el que ha fet que, a part de la foscor, al bloc Venus hi torni a regnar el silenci: han callat les veus que ahir van destapar la notícia queixant-se a TV3. Els Mossos no confirmen que hagin detectat cap plantació de marihuana -tampoc ho desmenteixen- però un veí que no vol dir el seu nom admet que callen per por de fer enfadar més els que es dediquen a la droga i que s’han vist destapats. El tall elèctric d’Endesa ha deixat sense un recurs bàsic una vuitantena de pisos, però també ha causat una fractura més en un barri que arrossega altres conflictes socials.

El Consorci de la Mina ahir ja havia començat a afrontar el problema, segons fonts veïnals. L’edifici Venus fa gairebé quinze anys que està en uns llimbs legals, pendent del Consorci i de les administracions que el comanden -els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona, la Diputació i la Generalitat-. El 2002 el Consorci va assumir la reubicació de les famílies del bloc Venus, el més degradat del barri. El 2008 la reubicació es preveia ja en pisos protegits nous però calia que cada família pagués 34.000 euros de mitjana i moltes van dir que no podien assumir-ho. El 2014 el Consorci va aprovar en un consell de govern una proposta per deixar córrer l’enderrocament de l’edifici Venus i rehabilitar-lo. Però a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs només el PSC hi estava a favor, i estava en minoria, de manera que no va arribar ni al ple. El febrer del 2015 la Plataforma d’Entitats de la Mina, amb el suport de l’oposició, va aprovar al ple una moció per mantenir el pla inicial d’enderrocar l’edifici.

Tot i la moció, el Consorci i l’Agència Catalana de l’Habitatge van sortejar 236 pisos protegits del barri -incloent-hi els que havien de ser per a les famílies del bloc Venus- entre famílies de tot Catalunya. A la vegada, el Consorci va obrir una convocatòria per oferir 53 habitatges del bloc Venus. Ara el Govern recupera els plans d’enderrocar-lo. Els futurs pressupostos del 2017 haurien d’incloure les partides per expropiar els veïns que encara hi viuen.

stats