Societat 08/10/2019

Front comú de totes les universitats per millorar el finançament: "Està en joc la nostra supervivència"

Qualifiquen d'"insostenible" la situació actual i reclamen recuperar l'any vinent els 900 milions

Ara
2 min
Front comú de totes les universitats per millorar el finançament: "Està en joc la nostra supervivència"

BarcelonaUn recull de titulars exemplifiquen que les alarmes fa temps que sonen al sistema universitari català: "L’èxit de les universitats està 'en seriós perill'", "Les universitats catalanes més grans alerten que estan 'al límit' per falta de finançament" i "El rector de la UB denuncia que el Govern no té 'voluntat política' per millorar el finançament de les universitats". Tots aquests crits d'alerta s'han repetit aquest dimarts en un acte dels vuit rectors de les universitats catalanes, que s'han unit per reclamar un millor finançament: diuen "prou" i demanen "anar més enllà de paraules benintencionades", i que se'ls dediquin "mitjans" i recursos. En concret, reclamen recuperar l'any que ve els 900 milions d'euros de finançament públic d'abans de la crisi i un pla d'inversions de 100 milions d'euros anuals. "El que està en joc és la nostra supervivència", han avisat.

El rector de la UB, Joan Elias, que ha exercit de portaveu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), ha reclamat en concret que els pròxims pressupostos de la Generalitat destinin al voltant de 900 milions d'euros de manera directa als centres universitaris públics i que aquesta partida arribi a 1.300 milions el 2022.

La universitat pública "fa massa anys que viu en condicions precàries" a causa d'"una falta de finançament que té efectes directes i concrets", ha explicat Elias, que ha dit que ja ha sentit prou "paraules benintencionades" i que ara vol "fets".

Universitats demana nous pressupostos

Després de l'acte dels rectors, des del compte de Twitter d'Universitats han admès "l'impacte en les universitats de la crisi patida sobre les finances públiques" i s'ha remarcat que es treballa perquè es recuperi "la transferència pública directa" als pressupostos del 2020. Tot i això, han atribuït a la falta de pressupost per al 2019 (estan prorrogats) el fet que s'hagi "impedit materialitzar un primer augment de 72 M€" per eliminar el dèficit estructural, reduir els preus dels graus i contractar talent jove.

stats