Front veïnal per demanar el cessament del regidor de Barcelona Eloi Badia

Dinou associacions registren una petició dirigida a l'alcaldessa per denunciar "formes sectàries" i decisions polèmiques

3 min
La mobilització veïnal a les portes de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona"Ens menysté". "Ja ni es reuneix amb nosaltres". "Les decisions que pren no es poden debatre". "La seva gestió és nefasta". Són algunes de les crítiques que han repetit aquest matí representants de fins a 19 associacions de diferents barris de Barcelona dirigides al regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia. Asseguren que han trobat en la seva figura el "mínim comú denominador" d'algunes de les polèmiques que es viuen aquests dies a la ciutat, des de l'obertura de tanatoris a Sants o Sant Andreu fins al projecte de construir habitatge protegit en una zona verda del barri dels Penitents, o el pèssim manteniment dels espais verds a la zona del Fòrum. Més enllà de les decisions polítiques preses, que aquests moviments consideren desencertades, el que els uneix és la sensació que el regidor els falta al respecte perquè, asseguren, defuig el debat amb els moviments que no són de la seva corda. L'acusen d'actuar amb "formes sectàries i de dubtosa qualitat participativa". Trobat aquest nexe d'unió, les 19 entitats han registrat aquest dimarts una petició dirigida a l'alcaldessa Ada Colau perquè cessi Badia. Demanen que, com a mínim, la gestió del regidor es pugui sotmetre a debat en un plenari. "Barcelona no es pot permetre ni un dia més la gestió nefasta d'aquest regidor", sentencien.

Badia ja es veure immers en una polèmica similar fa uns dies quan el sindicat CGT el va acusar de "passivitat" en un cas d'assetjament laboral i per raó de sexe a dues treballadores de Parcs i Jardins. El govern municipal va defensar llavors que s'havien activat els protocols previstos, tot i el posterior ascens del treballador denunciat. Ara les crítiques que les associacions dirigeixen al regidor són per la seva gestió de l'àrea d'Emergència Climàtica i també al capdavant del districte de Gràcia. El moviment d'oposició, de fet, neix a Vallcarca, on entitats com l’Associació de Veïns Gràcia Nord denuncia que qualsevol projecte de ciutat passa per davant de l'esperada rambla verda en què s'ha de convertir l'avinguda Vallcarca i que ara la transformació, aprovada des del 2002, torna a estar en debat perquè un nou moviment veïnal s'oposa a fer els enderrocaments previstos.

A la zona nord del districte hi ha, a més, dos conflictes més que han encès els ànims d'algunes entitats contra el regidor: la construcció d'habitatge per a gent gran en una zona verda a la ronda de Dalt, un espai que els veïns utilitzen ara com a punt de trobada i que és un petit pulmó verd, i la construcció del futur Institut Vallcarca, als Jardins Doctor Comas i Llaberia. Dos conflictes que ja estan judicialitzats o en vies d'estar-ho. A la llista d'entitats crítiques també hi ha els veïns que es mobilitzen per salvar un interior d'illa al carrer de l'Àngel, també a Gràcia, on està prevista una promoció d'habitatge protegit. Denuncien que el regidor va respondre a les seves queixes assegurant que l'Ajuntament "pot fer el que vol". I la plataforma Salvem l'Alzina, que es va mobilitzar per salvar les casetes del carrer Encarnació, l'acusa d'haver "reconduït" l'esperit amb què es va fer l'ocupació del jardí per evitar l'enderroc de les cases i la tala de l'alzina i ara hi prevegi un projecte per edificar 15 pisos públics.

Entre els signants també hi ha Plataforma Stop Tanatori, que s'oposa a l'obertura d'un tanatori a l'antic Happy Parc de Sants, el que va ser el primer parc de boles de la ciutat, i associacions de Sant Andreu que també rebutgen que es vengui un espai de les antigues casernes per fer-hi un altre tanatori. La mobilització també ha sumat entitats de la zona del Fòrum i la plataforma Aire Net, que denuncien que no s'hagin pres més mesures per fer front a la contaminació de la incineradora Tersa. Acusen Badia de negar-se a complir amb l'acord sorgit de l'auditoria que s'hi va fer i que recomanava instal·lar una estació per mesurar la qualitat de l'aire. "El regidor diu que aquest tema ja s'ha investigat massa", ha denunciat Enrique Navarro, d'Aire Net.

stats